Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!
 
NEWSLETTER
 
| Text size
   

Billboard Greek AirplayΠαπαρίζου Έλενα
Baby It's Over
Billboard Hot 100Carly Rae Jepsen
Call Me Maybe
Billboard 200Linkin Park
Living Things
Dance Club SongsEva Simons
I Don't Like You
MTV Hit ListRihanna
Where Have you Been

Ψηφιακά αλλά ...λίγαΨηφιακά αλλά ...λίγα

Οι πρώτες ενδείξεις από τις πωλήσεις που σημείωναν τα άλμπουμ στο Διαδίκτυο λένε πως τελικά αυτές δεν αντικαθιστούν τις χαμένες πωλήσεις των φυσικών προϊόντων. Έρευνα που έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες έδειξε ότι από τα άλμπουμ που πούλησαν περισσότερο μέσω διαδικτύου, κανένα δεν πέρασε το 1 εκατομμύριο αντίτυπα – νούμερο που πολύ εύκολα το έπιαναν οι ίδιοι/ ή αντίστοιχοι καλλιτέχνες παλιότερα.

eminem

Για παράδειγμα, το δημοφιλέστερο άλμπουμ με τις μεγαλύτερες - σε digital downloads – πωλήσεις είναι το Recovery του Eminem – έχει πουλήσει 922.000 που δεν φτάνουν τις πωλήσεις που είχε κάνει το προηγούμενο. Εκτός από τις ψηφιακές βέβαια, έχει κάνει 2,5 εκατομμύρια πωλήσεις σε φυσικό προϊόν.

Και άλλα παραδείγματα. Το Fame της Lady Gaga, που βγήκε το 2008, έκανε 919.000 ψηφιακές πωλήσεις. Από την ίδια χρονιά, αλλά από το χώρο του ροκ, το Viva La Vida των Coldplay 799.000 downloads. Που σημαίνει ότι οι καλλιτέχνες δεν αντικαθιστούν με τις πωλήσεις τους στο Διαδίκτυο αυτές που είχαν όταν έδιναν τη μουσική τους σε φυσικό προϊόν.

Τι μας λέει αυτό;

Ή ότι η μουσική πια δεν ικανοποιεί τον κόσμο, συνεπώς δεν αγοράζει… Ή ότι στο Ιντερνετ με τα free «κατεβάσματα» δεν μπορεί κανείς να μετρήσει τίποτε. Ή ότι ,εν τέλει, η μουσική μπορεί να βρίσκεται παντού σήμερα , στην τηλεόραση, στη διαφήμιση, στο ραδιόφωνο, στα video games, αλλά πια δεν παίζει τον ίδιο ρόλο και δεν έχει την ίδια αξία που είχε παλιότερα για τον ακροατή.

Ενημέρωση: 15-03-2011