Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!
 
NEWSLETTER
 
| Text size
   

Billboard Greek AirplayΠαπαρίζου Έλενα
Baby It's Over
Billboard Hot 100Carly Rae Jepsen
Call Me Maybe
Billboard 200Linkin Park
Living Things
Dance Club SongsEva Simons
I Don't Like You
MTV Hit ListRihanna
Where Have you Been

Το ενδιαφέρον πια δεν είναι για τη μουσική, αλλά για την τεχνολογία.



To ότι το Διαδίκτυο έχει αλλάξει τα πράγματα στη μουσική είναι πια αυτονόητο. Εκείνο που θα πρέπει να ψάξουμε όμως είναι αν ο νέος τρόπος διανομής της μουσικής έχει βοηθήσει τους καλλιτέχνες που έχουν κάτι να πουν (τόσα πολλά έχουν γραφτεί στο παρελθόν!) αν δηλαδή, με το νέο τρόπο διανομής της μουσικής - που ο καθένας μπορεί να παρουσιάζει τη δουλειά του - οι άγνωστοι και αξιόλογοι έχουν τώρα δυνατότητα για πρόσβαση εύκολα στο κοινό. Όλοι εκείνοι που έβρισκαν παλιά κλειστές τις πόρτες των δισκογραφικών εταιριών.

 

Πράγματι εκατομμύρια άγνωστων συνθετών, τραγουδιστών, συγκροτημάτων υπάρχουν τώρα στο Διαδίκτυο. Όμως σε έρευνα που έγινε στο τέλος του 2010 τα στοιχεία δείχνουν ότι το 95% αυτών που κάνουν πωλήσεις/ή γίνονται διάσημοι μέσω Διαδικτύου έχουν υπογράψει σε μεγάλη πολυεθνική εταιρία, ή ανεξάρτητη δισκογραφική.

 

Άρα τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει τόσο πολύ, όπως νόμιζαν εκείνοι που προέβλεπαν θεαματικές αλλαγές. Και σήμερα ο καλλιτέχνης χρειάζεται μια δισκογραφική εταιρία, έναν μάνατζερ για να προβάλει τη δουλειά του.

 

 

Εκατοντάδες τα παραδείγματα, με πιο πρόσφατο την επιτυχημένη πορεία της Adele, που μάλιστα δεν ανήκει σε πολυεθνική εταιρία, αλλά στη μικρή ανεξάρτητη XL (Prodigy, White Stripes κ.α) που την ανακάλυψε από το myspace.

 

H Adele που είναι σπουδαίο ταλέντο, ίσως δεν θα είχε αυτή την επιτυχία, αν δεν είχε πίσω της ανθρώπους που να ξέρουν πώς να την προβάλουν όπως αυτοί της XL.

 

‘Eνα άλλο γεγονός που φαίνεται να μεγεθύνεται με το νέο τρόπο διανομής της μουσικής είναι ότι όλο και πιο μικρές ηλικίες πια είναι αυτές που παρακολουθούν τη νεανική κουλτούρα. Πάντα και σε συγκεκριμένες εποχές υπήρχαν βέβαια ονόματα που απευθύνονταν σε μικρά ηλικιακά κοινά, όπως οι Osmonds, oι Partridge Family, η Tiffany, αλλά δεν όριζαν την ποπ κουλτούρα της κάθε εποχής.

 

Για παράδειγμα, μέχρι το τέλος του περασμένου αιώνα, με τους παραδοσιακούς τρόπους διάδοσης της μουσικής - περιοδικά, ραδιόφωνο, τηλεόραση - ο μέσος όρος ηλικίας που παρακολουθούσε ήταν 16 ετών. Σήμερα ο μέσος όρος ηλικίας έχει πέσει στα 11 χρόνια.

 

Οι καλλιτέχνες με τις μεγαλύτερες πωλήσεις της τελευταίας 2ετίας είναι του είδους του Justin Bieber και της Taylor Swift (δηλαδή οι…αντίστοιχοι Beatles που άκουγαν οι 16χρονοι και 17χρονοι).

 

Στην Ελλάδα η Patty έκανε ρεκόρ εισιτηρίων που δύσκολα πετυχαίνουν οι καλλιτέχνες του ροκ και μάλιστα σε εποχή κρίσης. Ενώ τα CD δεν πουλάνε στη χώρα μας, το Gummy Bear έκανε ρεκόρ πωλήσεων.

 

Το Διαδίκτυο γιγάντωσε την ποπ και μαζί με τα παραπάνω ονόματα, τα 12χρονα μεγαλοπιάνονται με την Lady Gaga και τη Rihanna.

 

 

Πιστεύω ότι αυτό συμβαίνει γιατί το δυναμικό κοινό των 17 με 25, που άλλοτε δημιουργούσε τα σπουδαία γκρουπ της κάθε προηγούμενης δεκαετίας που ξέραμε, ή δεν βρίσκει στα καινούργια ροκ ονόματα τη μουσική που να το εμπνέει ή η τεχνολογία το έχει απομακρύνει εντελώς από το να είναι φανατικό για τη μουσική, αφού το ενδιαφέρει περισσότερο το καινούργιο μοντέλο του i-pad ή του i-phone, τα δεκάδες gadgets, τα facebook και τα twitter. Kαι η μουσική του χαβαλέ, του X- Factor και του Pop Idol. Tη μουσική τη χρησιμοποιεί σαν background, όπως του το έμαθε το Διαδίκτυο και τα videogames.

 

To κοινό που συντηρεί ακόμη τα αξιόλογα ονόματα που υπάρχουν είναι από 30 και πάνω και είναι αυτοί που είτε κατεβάζουν από το internet συγκεκριμένα πράγματα που αγαπούν, είτε αγοράζουν CD και βινύλια.

 

Αυτός είναι και ο λόγος που βλέπουμε να σημειώνει επιτυχία η Adele και καλλιτέχνες σαν και αυτήν που απευθύνονται σε πιο adult κοινό. Ελπίζουμε ότι η επιτυχία της Adele θα "δημιουργήσει" και άλλα ονόματα που δεν θα είναι εφήμερα, αλλά θα έχουν καριέρες με διάρκεια. Γιατί αν δεν υπάρχει καλό mainstream δεν θα μπορεί να βοηθηθεί και το λεγόμενο underground.


Deprecated: Function strftime() is deprecated in /home/mystery/public_html/scripts/functions.php on line 373

Deprecated: Function strftime() is deprecated in /home/mystery/public_html/scripts/functions.php on line 374
Ενημέρωση: 18-04-2011