Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!
 
NEWSLETTER
 
| Text size
   

Billboard Greek AirplayΠαπαρίζου Έλενα
Baby It's Over
Billboard Hot 100Carly Rae Jepsen
Call Me Maybe
Billboard 200Linkin Park
Living Things
Dance Club SongsEva Simons
I Don't Like You
MTV Hit ListRihanna
Where Have you Been

10+1 (σύγχρονα) soundtracks που άφησαν εποχή



της Σοφίας Κανελλοπούλου

 

 

Δεν είναι λίγες οι φορές που το soundtrack έχει επισκιάσει ακόμα και την ταινία την οποία επενδύει μουσικά. Ή, ακόμα κι αν δεν την έχει επισκιάσει, καταφέρνει να μένει ανεξίτηλο στο χρόνο. Τέτοια soundtracks θα δούμε στην παρακάτω λίστα, 10+1 δηλαδή μουσικές επενδύσεις που μας άγγιξαν, μας έκαναν να χορέψουμε και να θέλουμε να τα ακούμε ασταμάτητα στο ipod...

 

Pulp fiction (1994)

 

Πριν από δεκαεφτά ολόκληρα χρόνια ο Quentin Tarantino σκηνοθέτησε το Pulp Fiction, ένα φιλμ που έγινε cult πολύ γρήγορα. Ταινία-σταθμός των 90s και με soundtrack γνώριμο μέχρι σήμερα. Ποιος δεν έχει συνδέσει στο μυαλό του τη –διασκευασμένη- “Μισιρλού” με το Pulp Fiction και ποιος δε θυμάται την Uma Therman όταν ακούει το “Girl you “ll be a woman soon’’ των Urge Overkill; Κλασικά πράγματα...

 

 

Trainspotting (1996)

 

Άλλη μια ταινία που σημάδεψε τη δεκαετία του ’90, το Trainspotting. H μουσική της είναι ένας ύμνος προς τη βρετανική μουσική σκηνή. Οι Primal Scream παίζουν το ομότιτλο τραγούδι ενώ oι Pulp, οι Blur και οι Elastica μεταφέρουν τη Brit pop νότα της εποχής, οι New Order τραγουδάνε το Temptation και οι Underworld το επικό Born Slippy. Φιλική συμμετοχή στο soundtrack, για να μην παραπονιόμαστε, κάνει και ο μύθος των Velvet Underground, ο Lou Reed. Α, κι εννοείται πως όταν αναφέρεται αυτή η ταινία αυτομάτως θυμόμαστε τον Ewan Mac Gregor να τρέχει υπό τον ήχο του Lust For Life του Iggy Pop!

 

 

Virgin suicides (1999)

 

Η Sofia Coppola, πέρα από διάσημο μπαμπά και ιδιαίτερο σκηνοθετικό ταλέντο, έχει και καλό γούστο στη μουσική. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι ταινίες της, αν μη τι άλλο, διαθέτουν εντυπωσιακό soundtrack. Η αγάπη της για τους Air έγινε φανερή το 1999 όταν το γκρουπ από τη Γαλλία έντυσε μουσικά ολόκληρη την ταινία της “Αυτόχειρες Παρθένοι” –όπως αποδίδεται στα ελληνικά. Εκεί πρωτοακούσαμε και το Playground Love, ένα τραγούδι που μας στοιχειώνει έντεκα χρόνια μετά. Απίστευτο album, απίστευτη μπάντα.

 

 

Cruel Intentions (1999)

 

Ξεκινάει με Placebo και τελειώνει με Verve, δεν είναι αρκετό; Συγκεκριμένα έχει το “Every you every me” στους τίτλους αρχής και το “Bittersweet Symphony” για το τέλος (να γουστάρεις). Ενδιάμεσα ακούμε Faithless, Fatboy Slim και το επικό “Coffee&TV” των Blur ανάμεσα σε άλλα. Χαρακτηριστικό soundtrack σε μια χαρακτηριστική teen των 90s θα έλεγα ταινία.

 

 

High fidelity (2000)

 

Εντάξει, τι να πούμε για το High Fidelity; Το best seller βιβλίο του Nick Hornby έγινε ταινία και ήταν και μάλιστα εξαιρετική. Σ΄ ένα δισκάδικο κάπου στο Σικάγο ο πρωταγωνιστής-ιδιοκτήτης αναλύει τους χωρισμούς της ζωής του ενώ εμείς απολαμβάνουμε ενδιαφέροντες ήχους , αστείους διαλόγους περί μουσικής και συχνά τον Jack Black να τραγουδάει. Θα ακούσεις από Velvet Underground, Bruce Spingsteen, Elvis Costello και Bob Dylan μέχρι Barry White, Belle & Sebastian, Stevie Wonder και Stereolab. Δες -και άκου- την ταινία.

 

 

Requiem for a dream (2000)

 

Ο Daren Aronofsky έκανε μία από τις καλύτερες ταινίες του και εμείς ακούσαμε ένα από τα πιο εντυπωσιακά soundtrack. Το κουαρτέτο από την Καλιφόρνια Kronos Quartet, που πρόσφατα μάλιστα έπαιξε για το κοινό της Αθήνας, στολίζει μουσικά την ταινία κάνοντάς μας να ανατριχιάζουμε στο άκουσμα των ορχηστρικών -στα όρια του κλασικού- κομματιών του. Βιολί, πιάνο, τσέλο και βιόλα συνθέτουν τους μυστηριακούς του ήχους. Μέχρι και ο Παπακαλιάτης δανείστηκε το theme song της ταινίας σε σειρά του, χαζός είναι;

 

 

Almost famous (2000)

 

Το στόρυ της ταινίας καταπιάνεται με μια ανερχόμενη μπάντα και ένα σχολιαρόπαιδο που θα γράψει για αυτούς στο περιοδικό Rolling Stone. Juicy, όχι αστεία. Η ταινία βραβεύτηκε με βραβείο Grammy για τη μουσική της και πως αλλιώς, αφού την έχουν “αναλάβει” αυθεντίες όπως Beach Βoys, The Who, Led Zeppelin, the Doors, David Bowie και Elton John μεταξύ άλλων. Το Feel Flows των Beach Boys μυρίζει καλοκαίρι.

 

 

School of rock (2003)

 

Ένα σχολείο πολύ ροκ όπως λέει κι ο τίτλος με έναν Black Jack, wannabie rock star. Τα tshirt με το λογότυπο Ramones είναι must στην ταινία, όπως και τα τραγούδια τους. Θα ακούσεις και Βlack Keys και Doors και Zeppelin και ΑC/DC (από τα πιτσιρίκια της ταινίας). Η ταινία επιβεβαιώνει επάξια τον τίτλο της στο είδος της μουσικής και σίγουρα δεν αφήνει τους μουσικόφιλους παραπονεμένους.

 

 

Lost In Translation (2003)

 

Πάλι Sofia Coppola στη λίστα – αφού σας είπα, έχει γούστο. Οι Air δε θα μπορούσαν να λείπουν ούτε από αυτό το soundtrack, ενώ η αγάπη της για τους Γάλλους δημιουργούς φαίνεται κι από τη συμμετοχή του Sebastian Tellier. Oι Phoenix, οι Death In Vegas και οι -κατά τα άλλα- εκκωφαντικοί My Bloody Valentine συνθέτουν το μουσικό σκηνικό. Εγώ όμως έβαλα το soundtrack στη λίστα για ένα και μόνο τραγούδι, αυτό που ακούμε στους τίτλους τέλους. Η τελευταία σκηνή είναι η πιο δυνατή και φορτίζεται ακόμα περισσότερο όταν αρχίζουν να ακούγονται τα drums από το Just Like Honey των The Jesus and Mary Chain –που η Scarlett αγαπά ιδιαίτερα. Απλώς ανατριχίλα.

 

 

Rocknrolla (2008)

 

Έλα παραδέξου το, αμέσως θυμήθηκες το Rock&roll Queen των Subways. Είναι από τις περιπτώσεις εκείνες χτις οποίες ένα τραγούδι ξεχωρίζει απόλυτα στη διάρκεια της ταινίας υπερκαλύπτοντας, έτσι, όλα τα άλλα. Ταιριάζει με τον τίτλο και το attitude της ταινίας και όταν το ακούς εκεί -ή αλλού- αναμφίβολα σου ανεβάζει τη διάθεση. Λίγοι νομίζω θυμούνται τα κομμάτια των Clash, Lou Reed και Sonics που επίσης ακούγονται στην ταινία.

 

 

500 days of summer( 2009)

 

Είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα ταινίας με πλούσιο soundtrack που αμέσως περάσαμε στο ipod μας. Καταρχάς το trailer μας προϊδεάζει θετικά αφού ο πρωταγωνιστής ακούει το “There is a light that never goes out” των Smiths. Ε, στην ταινία παίζει και η Zooey Deschanel, δεν φτάνουν αυτά; Το τραγούδι όμως που έγινε hit, χιλιοακούστηκε και χιλιοδιασκευάστηκε, είναι το “Sweet Disposition” των Temper Tramp. Πολύ όμορφο, γλυκό και απόλυτα ταιριαστό με το φιλμ. Να προσθέσω ότι στη μουσική επένδυση συμμετέχει η Feist και οι Doves, ενώ η Carla Bruni τραγουδάει “quelqu’un m’a dit” και οι δυναμικοί Black Lips παίζουν το Bad kids. Την ταινία κλείνει η φωνή της Zooey με το τραγούδι “Please, please, please let me get what I want “ της μπάντας της, των She&Him.

 


Deprecated: Function strftime() is deprecated in /home/mystery/public_html/scripts/functions.php on line 373

Deprecated: Function strftime() is deprecated in /home/mystery/public_html/scripts/functions.php on line 374

Ενημέρωση: 30-05-2011