Τα φετίχ της μουσικής |
Του Μανώλη Κιλισμανή
Αστέρι δε γίνεσαι μόνο με τη μουσική σου, αυτό είναι δεδομένο. Πρέπει να υπάρχει ένα ολόκληρο 'πακέτο υποστήριξης' στο οποίο η έννοια εμφάνιση παίζει τεράστιο ρόλο, αφού δεν είναι τυχαίο πως τα περισσότερα από τα ονόματα που ακολουθούν οριοθέτησαν με τις εμφανίσεις τους, όχι μόνο τον χώρο της μουσικής αλλά και αυτόν της μόδας. Ακολουθούν μερικές εμφανίσεις που εξελίχθηκαν γρήγορα σε πραγματικά φετίχ κοινού και καλλιτεχνών και έγιναν σημεία αναφοράς στην καριέρα τους.
Τα γυαλιά του Lennon
Κι όμως αρχικά δεν ήταν δική του επιλογή, αφού τα φόρεσε για τις ανάγκες της ταινίας How I Won The War του Richard Lester. Έκτοτε σχεδόν δεν τα έβγαλε από πάνω του για πολλά χρόνια. Το ίδιο συνέβη με εκατομμύρια ανθρώπους.
Τα 'ριχτάρια' του James Brown
Δεν υπήρχε περίπτωση να δώσει συναυλία και να μη κάνει το κόλπο με το ριχτάρι, όπου κατά τη διάρκεια του Please, Please, Please έπεφτε τάχα μου εξουθενωμένος λες και ψυχοραγούσε για να έρθει ο τύπος με το ριχτάρι απο τα παρασκήνια, να τον σκεπάσει και να πάρει δύναμη να συνεχίσει. Αν δε γινόταν αυτό θα ήταν σα να έβλεπες τον Pete Townshend σε συναυλία των Who να παίζει κιθάρα σαν όλους τους άλλους. Από τα φετίχ που δεν πέρασαν στον υπόλοιπο κόσμο πάντως.
Το αξύριστο look Geogre Michael
Σίγουρα όταν το ξεκίνησε ήξερε καλά πως δε θα μπορούσε ποτέ να έχει τη Gillete για χορηγό. Ήταν ο προπομπός του σημερινού 'πήξαμε στη τρίχα look' και αποτέλεσε φετίχ των gays αρχικά για ν' ακολουθήσουν τα 'βέρα' αρσενικά μη τυχόν και χάσουν την εύνοια της αγαπημένης τους που με το Careless Whisper ξύπναγε και με το Careless Whisper κοιμόταν.
Ο στηθόδεσμος της Madonna
Θυμίζει κάτι σαν εξέδρα εκτόξευσης διαστημοπλοίων από b movie επιστημονικής φαντασίας, άρα ο σχεδιαστής Jean Paul Gaultier πέτυχε διάνα. Το σουτιέν κώνος αποτέλεσε αναπόσπαστο στοιχείο των εμφανίσεών της για αρκετά χρόνια, μέχρι που αποφάσισε να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό. Εγχώρια αστεράκια φυσικά και υποκλίθηκαν δια του 'δανεισμού'
Το καπέλο του Slash
Λογικά πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του σώματός του, να έχει αφομοιωθεί με ένα τρόπο ώστε να μην φεύγει ποτέ από το κεφάλι του (το πως στηρίζεται εκεί με τόσο μαλλί δεν έχει εξηγηθεί ακόμα επίσης). Το στοιχείο που αμβλύνει τις σκληρές ροκ εντυπώσεις που δημιουργεί ο υπόλοιπος Slash, έχει βρει δεκάδες υποστηρικτές, αλλά δεν το φοράνε στις συναυλίες για να βλέπουν και οι από πίσω.
Τα γυαλιά του Bono
Ήταν να μη κάνει την αρχή πριν από χρόνια. Έκτοτε ό,τι γυαλί ηλίου και να φορούσε γινόταν μόδα μέσα σε λίγα λεπτά. Μένει πιστός στις γενικές γραμμές της φόρμας των σκελετών που επιλέγει χωρίς αυτό να σημαίνει πως οτιδήποτε φοράει είναι πάντα καλόγουστο-απλά το συνηθίζεις γρήγορα γιατί σύντομα σε περικυκλώνει.
Το σάλι της Stevie Nicks
Περισσότερο για κατανάλωση στην Αμερική αφού εκεί έγινε πασίγνωστη και με το συγκρότημά της (Fleetwood Mac) αλλά και με την προσωπική της καριέρα. Αν δείτε το βίντεο του (πολύ καλού) Stand Back, θα πάρετε μία μικρή ιδέα του γιατί το σάλι της έγινε φετίχ, αφού είχε έναν μοναδικό τρόπο να το χειρίζεται ο οποίος σε συνδυασμό με την εντυπωσιακή της εμφάνιση της εξασφάλισαν απόλυτα δίκαια μία θέση σε αυτή εδώ τη λίστα.
Η μπαντάνα του Jimi Hendrix
Εδώ ό,τι και να πούμε περιττεύει. Από τη στιγμή που ο ίδιος ο θεός της κιθάρας είναι ολόκληρος ένα φετίχ, δεν ήταν δύσκολο να μείνει στην αιωνιότητα η περίφημη μπαντάνα που στόλιζε το κεφάλι του σε κάθε δημόσια εμφάνιση. Υποκλίθηκαν και υποκλίνονται εκατομμύρια και ναι αυτός ο Ράμπο είναι ένα κακό αντίγραφο του αυθεντικού!
Τα καπέλα των Devo
Κάτι σαν μεταμοντέρνες γλάστρες φυτών από άλλο πλανητικό σύστημα στην ουσία πρόκειται για 'σχεδίαση σύμφωνα με τις αναλογίες των ναών της αρχαίας μεσοποταμίας'. Στο site τους το γράφουν οπότε κάτι παραπάνω θα ξέρουν. Πέραν του εικαστικού και σύμφωνα πάντα με το συγκρότημα τα συγκεκριμένα καπέλα συλλέγουν ενέργεια και τη διανέμουν στο σώμα. Δεν είναι τυχαίο που ο πρώτος τους δίσκος λεγόταν Are We Not Men? We Are Devo. Φετίχ εναλλακτικού βεληνεκούς, αλλά οπωσδήποτε ξεχωριστό.
Οι κάλτσες των Red Hot Chilli Peppers
Άγνωστο αν τις ψώνιζαν από το calzedonia, απ΄όπου και να τις έπαιρναν πάντως θα πρέπει να ήταν υπερβολικά ανθεκτικές, αφού δεν τις φόραγαν στα πόδια τους αλλά στο γνωστό σημείο ανάμεσα στα πόδια και ήταν το μόνο είδος ρουχισμού που βρισκόταν στο σώμα τους όταν ολοκλήρωναν το επί σκηνής ξεγύμνωμά τους. Κλασσική περίπτωση του 'μία λάθος κίνηση και την έβαψες'. Άγνωστο πόσο 'πέρασε' στον κόσμο για ευνόητους λόγους.
Τα γυαλιά 'σπασίκλας' του Buddy Holly
Αν ήξερε ο μακαρίτης πως τα γυαλιά σήμα κατατεθέν του θα αποτελούσαν φετίχ 'προχωρημένων' hipsters της πλατείας Καρύτση και των πέριξ μπορεί και να μην τα φόραγε ποτέ. Ευτυχώς όμως δεν είναι μόνο τα εγχώρια φρούτα που υιοθέτησαν το στυλ του, αφού ο άλλος μεγάλος Elvis τα φόραγε ακόμα και στον ύπνο του σε εποχές όπου το punk έδειχνε τα δόντια του. Η επιλογή του Holly πάντως ήταν συνειδητή και είχε να κάνει με τη μυωπία του. Πέρα από εφήμερες μόδες τα γυαλιά του έχουν γίνει κλασσικά εδώ και χρόνια και θα παραμείνουν άλλα τόσα.
Το δαχτυλίδι νεκροκεφαλή του Keith Richards
Οτιδήποτε φοράει θα μπορούσε να βρίσκεται σε αυτή τη λίστα, αλλά επειδή μιλάμε για τον Κηθ ας κρατήσουμε αυτό το δαχτυλίδι που συνοψίζει (αρκετά αφαιρετικά είναι η αλήθεια) τα πάντα για τον άνθρωπο ο οποίος απ΄όποια πλευρά κι αν το δούμε είναι μία κατηγορία από μόνος του. Μονάχα ο κύριος Depp έχει κερδίσει επάξια το δικαίωμα να προσπαθήσει να τον μιμηθεί.
Οι μπότες πλατφόρμες των Kiss
Παρ΄όλο που δεν είναι δική τους εφεύρεση είναι αυτοί που τις καθιέρωσαν στο ευρύτερο ροκ στερέωμα. Απορίας άξιο πως έπαιζαν με τα πόδια τους σχεδόν μισό μέτρο πάνω από την επιφάνεια της σκηνής (δε μιλάμε για απλά τακουνάκια) και άγνωστο αν όλο αυτό έγινε λόγω του ύψους των μελών του συγκροτήματος.
Το σακάκι του David Byrne
Ο David Byrne είναι ένας ψηλός και αδύνατος άνθρωπος. Όταν γύρισε το Stop Making Sense ήταν ακόμα πιό αδύνατος και επέλεξε να φορέσει ένα σακάκι που χώραγε τουλάχιστον άλλους δύο σαν κι αυτόν εκεί μέσα. Πέρασε αυτόματα στην ιστορία, έστω κι αν η ενδυματολογική του επιλογή δεν βρήκε πολλούς ακόλουθους. Ακόμα πάντως διίστανται οι απόψεις σχετικά με τον αδυνατίζει ή παχαίνει αυτόν που το φορά.
Το μούσι των ZZ Top
Δεν υπάρχει εταιρεία κατασκευής προιόντων ξυρίσματος η οποία δεν θα πλήρωνε εκατομμύρια δολάρια για να τους πείσει να ξυρίσουν τα πιό διάσημα μούσια στην ιστορία της μουσικής. Οι Billy Gibbons και Dusty Hill όμως εξακολουθούν να διατηρούν πάνω τους ένα εκ των διασημότερων ροκ φετίχ, αφού έτσι κι αλλιώς δεν έχουν βγάλει και λίγα από τη μουσική τους. Λεπτομέρεια-ο τρίτος της παρέας δεν έχει μούσι αλλά ονομάζεται Beard (=μούσι)
Η σχολική ενδυμασία του Angus Young
Ακόμα και να μη φύγει από το συγκρότημα αλλά αλλάξει εμφάνιση τότε αυτόματα οι AC/DC θα πρέπει να αλλάξουν και όνομα. Η ενδυμασία του Young είναι τόσο σήμα κατατεθέν όσο και ο ήχος του συγκροτήματος. Δύσκολο ωστόσο να αφομοιωθεί από το κοινό τους γιατί απλά οι περισσότεροι εξ' ημών δε θέλουμε να θυμόμαστε την πλειοψηφία των σχολικών μας ημερών, πόσο μάλλον αυτοί που ήταν υποχρεωμένοι να φοράνε κάτι ανάλογο κάθε μέρα.
.
Deprecated: Function strftime() is deprecated in /home/mystery/public_html/scripts/functions.php on line 373 Deprecated: Function strftime() is deprecated in /home/mystery/public_html/scripts/functions.php on line 374 Ενημέρωση: 21-09-2011 (Δημιουργία: 20-09-2011) |
| ||||||||||||||||||||||