Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!
 
NEWSLETTER
 
| Text size
   

Billboard Greek AirplayΠαπαρίζου Έλενα
Baby It's Over
Billboard Hot 100Carly Rae Jepsen
Call Me Maybe
Billboard 200Linkin Park
Living Things
Dance Club SongsEva Simons
I Don't Like You
MTV Hit ListRihanna
Where Have you Been

Billy Cobham : "Στη μουσική δεν μπορείς να είσαι ψεύτης"



Την Τετάρτη στο Μέγαρο Μουσικής θα ακούσουμε τον, για πολλούς, καλύτερο τζαζ ντράμερ του κόσμου. Τον Billy Cobham. Έναν ντράμερ που χαρακτηρίζεται από το παθιασμένο του παίξιμο. «Στη μουσική δεν μπορείς να είσαι ψεύτης» επισημαίνει. «Οι ακροατές σε καταλαβαίνουν. Και όσο περισσότερο είσαι ο εαυτός σου, τόσο περισσότερο ο κόσμος θα ενθουσιάζεται. Γιατί στη μουσική, και κυρίως στην τζαζ, η ελεύθερη ψυχή αναζητά το ταίρι της».

Ο Billy Cobham (πραγματικό όνομα William C.Cobham) γεννήθηκε στις 16 Μαΐου του 1946 στον Παναμά. Από πολύ νωρίς, όμως, η οικογένειά του μετακόμισε στη Νέα Υόρκη. Θεωρήθηκε ο απόλυτος ντράμερ του fusion κατά τη δεκαετία του '70, ενώ κινήθηκε και στο χώρο της μετά bebop σκηνής. Θήτευσε οκτώ μήνες στο πλάι του Horace Silver, εργάστηκε ως session μουσικός, προσχώρησε στην jazz-rock μπάντα των Dreams (1969-1970) και στους The Mahavishnu Orchestra του John McLaughlin (1971-1973), ενώ συμμετείχε και σε μερικούς από τους σημαντικούς δίσκους του Miles Davis («Bitches Brew», «Live-Evil», «Jack Johnson»).

«Προσπαθώ να είμαι πάντα πιο δημιουργικός στη σκέψη» λέει στο Billboard Greece λίγο πριν την άφιξή του στα μέρη μας. Γνωρίζει καλά το ελληνικό κοινό, «ενθουσιάζεται πολύ και είναι άκρως συναισθηματικό στις εκδηλώσεις του». Θα παίξει και αποσπάσματα από το νέο του cd «Palindrome». Αυτό περιέχει παλιά του κομμάτια που έχει γράψει εδώ και 30 χρόνια -το «Moon Germs», το «A Days Grace»- διασκευασμένα σε νέες μορφές. Στις επιρροές αναφέρει καλλιτέχνες όπως ο John Coltrane, Miles Davis, Louis Bellson και ο Max Roach.

-Διαφέρει το fusion σε σχέση με την παραδοσιακή τζαζ. Σας αντιπροσωπεύει περισσότερο;

«Είναι πολύ μπερδεμένες οι έννοιες παραδοσιακή και fusion τζαζ. Άλλα μπορείτε νε θεωρείτε εσείς πως σημαίνουν ή αντιπροσωπεύουν και άλλα εγώ. Είναι πολύ δύσκολο να το συγκρίνουμε».

-Τι θα μας παίξετε;

«Μουσική από το μυαλό μου».

-Ποιo είναι το τζαζ άλμπουμ εκείνο που δεν θα πρέπει να λείπει από καμία τζαζ δισκοθήκη;

«Το Kind Of Blue του Μάιλς Ντέιβις».

-Πως βλέπετε την τζαζ σήμερα;

«Συνεχίζει να εξελίσσεται. Διαρκώς. Και έτσι πρέπει άλλωστε. Πρόκειται για λαϊκή μουσική, για τον κόσμο».

-Είναι δύσκολο για σας να μεταμορφώσετε την τζαζ;

«Θα έλεγα πως όχι. Η τζαζ αποτελεί μια μουσική πλατφόρμα που βρίσκεται πάντα σε μια κατάσταση ροής, επομένως η αλλαγή και η μετάβαση είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση».

-Ποια είναι η κύρια διαφορά μεταξύ ενός τζαζ κι ενός ροκ ντράμερ;

«Vision within performance in real time».

 

Info: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, Τιμές εισιτηρίων: € 25 (Φοιτητικά), 30, 40, 50, 65 (Διακεκριμένη Ζώνη).


Deprecated: Function strftime() is deprecated in /home/mystery/public_html/scripts/functions.php on line 373

Deprecated: Function strftime() is deprecated in /home/mystery/public_html/scripts/functions.php on line 374

Ενημέρωση: 20-03-2011