Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!
 
NEWSLETTER
 
| Text size
   

Billboard Greek AirplayΠαπαρίζου Έλενα
Baby It's Over
Billboard Hot 100Carly Rae Jepsen
Call Me Maybe
Billboard 200Linkin Park
Living Things
Dance Club SongsEva Simons
I Don't Like You
MTV Hit ListRihanna
Where Have you Been

Η Ελευθερία Αρβανιτάκη μιλάει στο Billboard από το… αεροδρόμιο: «Αισθάνομαι πως η Ελλάδα είναι απομονωμένη»



Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

 

Την πέτυχα την Ελευθερία Αρβανιτάκη στο αεροδρόμιο. Χθες το απόγευμα. Ευτυχώς, είχε καθυστέρηση η πτήση της. Φυσικά, τέτοιες ευκαιρίες δεν (πρέπει να) χάνονται, (πρέπει να) ξεκλέβεις λίγο χρόνο για μία γρήγορη κουβέντα. Μην νομίζετε πως είχε προγραμματίσει κάποιο ταξίδι αναψυχής, για συναυλίες στο εξωτερικό πήγαινε η Ελευθερία. Απόψε παίζει στη Ζυρίχη, αύριο και μεθαύριο στη Γερμανία, το Σάββατο στη Βιέννη. Τέσσερις συναυλίες στην Κεντρική Ευρώπη. Την θυμάμαι από παλιά να οργώνει το εξωτερικό. Γεγονός, όμως, το οποίο δεν γινότανε και τόσο γνωστό εδώ. Δεν μας αφήνει και η εσωστρέφειά μας βλέπετε. Ούτε... secret gigs να έδινε. «Δεν έστελνα καν δελτία τύπου» λέει ή ίδια. «Και ας ήταν πολλά τα live μου στο εξωτερικό. Και κλείνονται συναυλίες διαρκώς. Αυτές που θα δώσω τώρα έχουν γίνει σχεδόν sold out από την προπώληση».

.

Και πώς να μη γίνουν sold out όταν, συνήθως, συνοδεύονται από διθυραμβικές κριτικές. «Ήταν ένα αξέχαστο ελληνικό βράδυ κι αυτή ήταν το αστέρι» έγραφαν για την προηγούμενη επίσκεψή της στο Llorack, της Γερμανίας. «Μια από τις ωραιότερες φωνές της Νότιας Ευρώπης. "Ηλιόλουστη" και μελαγχολική ταυτόχρονα». Αύριο θα (ξανα)παίξει στο Llorack η Ελευθερία, σκέφτομαι με τι ανυπομονησία θα την περιμένουν οι θαυμαστές της. «Νιώθω διαφορετικά όταν εμφανίζομαι σε ένα θέατρο του εξωτερικού, σε σχέση με ένα αντίστοιχο στην Ελλάδα» εξηγεί. «Εκεί είμαι πιο αφοσιωμένη σε αυτό που κάνω. Εδώ, επειδή ο κόσμος γνωρίζει τα κομμάτια μου, νιώθω περισσότερο χαλαρή. Τραγουδάει μαζί μου, έχω την ευχέρεια να επικοινωνήσουμε με έναν άλλο τρόπο, ειδικά όταν εμφανίζομαι για πολλές μέρες σε έναν χώρο. Και με ένα επιπλέον στοιχείο: Στην Ελλάδα ο κόσμος με βλέπει πιο συχνά, εκεί είναι σπάνια τα live μου, οπότε εύλογα αλλάζει και η συμπεριφορά του. Άγχος έχω παντού και πάντα βέβαια».

.

Θα ήθελα να σας απαριθμούσα τις συναυλίες της Ελευθερίας Αρβανιτάκη στο εξωτερικό. Θα χρειαζόμασταν όμως ένα σωρό σελίδες. Χώρια τις συμμετοχές της στα φεστιβάλ. Αυτές, κατά τη γνώμη μου, είναι ακόμα πιο σημαντικές. «Στα φεστιβάλ παρακολουθείς πολλούς και διαφορετικούς καλλιτέχνες στη σκηνή» επισημαίνει και αυτή με τη σειρά της. «Στο North Sea Jazz Festival που συμμετείχα τον Ιούλιο είδα τον Seal, τον Herbie Hancock, τον Prince με μία εξαιρετική μπάντα. Στα φεστιβάλ συνομιλείς με πολύ κόσμο, ανταλλάσσεις μουσικές, κάνεις συναντήσεις που πολλές φορές οδηγούν σε συνεργασίες. Είναι ταξίδια στον κόσμο μέσω της τέχνης. Γενικά στο εξωτερικό επικοινωνείς με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο. Όχι μέσω της γλώσσας που είναι κάτι πιο οικείο για εμάς, εκεί μιλάμε μία διεθνή μουσική γλώσσα μέσω της performance».

.

Εσύ τι προτιμάς; Συναυλίες ή φεστιβάλ;

«Στα φεστιβάλ τα πράγματα είναι πιο ελεύθερα, πιο χαλαρά. Παίζεις συγκεκριμένη ώρα και το κοινό είναι άνετο, θα δει κάποια live, θα κάνει και τις βόλτες του. Οι συναυλίες, όπως αυτές που δίνω τώρα εγώ σε θέατρα, είναι πιο απαιτητικές. Το κάθε ένα έχει την αγωνία του. Όταν είμαι μόνη νιώθω μεγαλύτερο άγχος. Το κοινό είναι επικεντρωμένο καθ’ όλη τη διάρκεια του live πάνω σου».

.

Εγώ πάντως επιστρέφοντας από συναυλίες στο εξωτερικό, ως θεατής εννοώ, νιώθω πως γυρίζω σε χωριό. Έτσι μου μοιάζει η Αθήνα…

«Κάτι αντίστοιχο νιώθω κι εγώ όταν γυρίζω από την Αμερική. Αν και η αλήθεια είναι πως χαίρομαι πάντα όταν επιστρέφω γιατί, ειδικά στην Αμερική, τα πράγματα είναι άγρια. Δυστυχώς η Ελλάδα δεν επικοινωνεί μουσικά με τον τρόπο που επικοινωνούν μεταξύ τους οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Στο εξωτερικό αποτελεί κάτι το αυτονόητο να βρίσκεται ο καλλιτέχνης σε διαφορετική χώρα από την έδρα της δισκογραφικής του εταιρίας. Και ο παραγωγός του να μένει κάπου αλλού στην Ευρώπη και να συνομιλεί με παραγωγούς που κι αυτοί να εργάζονται σε άλλες χώρες. Αυτό δεν συμβαίνει εδώ. Αισθάνομαι πως η Ελλάδα είναι απομονωμένη».

 

.


Deprecated: Function strftime() is deprecated in /home/mystery/public_html/scripts/functions.php on line 373

Deprecated: Function strftime() is deprecated in /home/mystery/public_html/scripts/functions.php on line 374

Ενημέρωση: 05-10-2011