Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!
 
NEWSLETTER
 
| Text size
   

Billboard Greek AirplayΠαπαρίζου Έλενα
Baby It's Over
Billboard Hot 100Carly Rae Jepsen
Call Me Maybe
Billboard 200Linkin Park
Living Things
Dance Club SongsEva Simons
I Don't Like You
MTV Hit ListRihanna
Where Have you Been

Γιάννης Παπαιωάννου: Η Βαρκελώνη δίνει ευκαιρίες στους μουσικούς που ψάχνονται.



 

Του Γιάννη Παναγόπουλου

 

Έχει περάσει πενταετία από τότε που στα δισκάδικα (ναι, τότε υπήρχαν ακόμα τέτοια μαγαζιά) έφτασαν τα «Raval Sessions». Ήταν οι συλλογές που παρουσίαζαν τη μουσική σκηνή μιας γειτονιάς της Βαρκελώνης που σφύζει από μετανάστες, πόρνες, αλκοολικούς, νταβατζήδες, ντίλερς και πιτσιρίκια που παίζουν μπάλα σε πεζόδρομους χωρίς να δίνουν σημασία για το τι "παίζει" δίπλα τους. Έχει περάσει καιρός από τότε που υπήρχε  κοινό που  θεωρούσε ότι ο ήχος της ίδιας γειτονιάς ήταν το «φρέσκο» στην ελέκτρο – φολκ, ελέκτρο – γουόρλντ μουσική. Ο Γιάννης Παπαιωάννου (μην πάει ο νους σας στον ΙΟΝ) έζησε εκείνη την περίοδο όσο πιο έντονα γίνονταν. Είναι ένας  από τους καλύτερους ουτίστες της Καταλάνικης πιάτσας. Έχει «μπλέξει» με δεκάδες μουσικά πρότζεκτ όπου ο ήχος της Μεσογείου, της Ανατολής, της Λατινικής Αμερικής συναντιούνται, εξελίσσονται ή πεθαίνουν πριν καν ακόμα και οι πρωταγωνιστές τους  (οι μουσικοί που συμμετέχουν δηλαδή) το πάρουν χαμπάρι.

 

Ο Γιάννης σχεδόν «ζει» στη Βαρκελώνη οκτώ χρόνια. Το λέω έτσι (βάζω το «ζει» σε εισαγωγικά) γιατί ταξιδεύει διαρκώς παίζοντας με διαφορετικές μπάντες σ’ όλη την Ισπανία, τη Γαλλία, την κεντρική Ευρώπη. Εδώ και μετρημένους μήνες μαζί με την Αμπάρο Σάντσες (εκτός από τη σόλο δουλειά της με τους Calexico την θυμάστε και ως τραγουδίστρια στους Amparanoia), τον Yacine (κάποτε τους Cheb Balowski) και τέσσερις ακόμα μουσικούς έχουν φτιάξει τους Transadelica. Μια νέα μπάντα που συνδυάζει ήχους απο την Κούβα, την Αλγερία και το electro. Παράλληλα συμμετέχει σε δύο ακόμα σχήματα. Τους Oriental Groove και τους Ασίκηδες. Τι άλλο; Τώρα ο Γιάννης προσπαθεί να συνεφέρει τον Brian, το σκύλο του, που συνέχεια μπλέκει σε τσαμπουκάδες με περαστικούς. Κατά τ' άλλα μιλάμε πίνοντας καφέδες σ’ ένα καφενείο που βρίσκεται ανάμεσα στα, νοητά, σύνορα του Raval με την υπόλοιπη Βαρκελώνη.

 

Πως έφτασες στο ούτι;

 

Πριν φτάσω στο ούτι πέρασα από το μπουζούκι. Και πριν απ’ αυτό από ωδείο μαθαίνοντας κιθάρα. Αποφάσισα ν’ ασχοληθώ με το ούτι γιατί δεν ήθελα ο ήχος του οργάνου μου να χαρακτηρίζεται από την περιοχή της καταγωγής του.  Το μπουζούκι είναι Ελλάδα. Το ούτι δεν έχει γεωγραφία. Το ακούς από το Αφγανιστάν μέχρι τη Μαυριτανία ή (εκδοχές του) την Κούβα. Μαζί του επιβίωσα είτε παίζοντας με Άραβες είτε με φλαμενγκιστες είτε «πατώντας» πάνω στο electro.  Ούτι σπούδασα, κυρίως, στην Τουρκία. Τι θυμάμαι από την εμπειρία μου με τους Τούρκους; Το ότι στην Τουρκία η μελέτη της παραδοσιακής μουσικής διεξάγεται με απόλυτο θαυμασμό στο είδος. Τα μαθήματα μουσικής εκεί έχουν μεγάλη σχέση με την Ευρωπαϊκού επιπέδου εκπαίδευση.

 

Και πως βρέθηκες στη Βαρκελώνη;

 

Τυχαία. Ήρθα εδώ το 2004 για να κάνω μεταπτυχιακό στην «καλών» τεχνών και τελικά έμεινα. Η Βαρκελώνη δίνει ευκαιρίες στους μουσικούς που ψάχνονται. Μπορούν να κάνουν διαρκώς πρότζεκτ. Ένα απ’ αυτά ήταν και οι 08001. Ήμασταν μια μπάντα που συνδυάσαμε διαφορετικές μουσικές. Ζούσαμε και προβάραμε στο Raval. Δοκιμάζαμε  ασταμάτητα μουσικούς και όργανα που θα μπορούσαν να διευρύνουν τον χαρακτήρα του ήχου μας.

 

Για πολλούς στην Ελλάδα ήχος συγκροτημάτων σαν των  08001 ή των  Ojos de Brujo  ήταν το νέο….

 

Αυτό έγινε πριν πέντε χρόνια. Πέθανε. Δεν υπάρχει. Μην συγκρίνεις εποχές. Μεγάλα πρότζεκτ σήμερα είναι δύσκολο να συντηρηθούν. Οι 08001 ήμασταν  19 άτομα. Δηλαδή δεν ήμασταν απλό συγκρότημα. Ήμασταν ένα κινούμενο χωριό.  Αυτή η εποχή πέρασε. Άφησε πράγματα πίσω της που δεν ξεχνώ αλλά όπως και να το κάνεις όλα αυτά τέλειωσαν.

 

Τι είναι νέο στη Βαρκελώνη;

 

Σήμερα είμαστε σε μια μεταβατική εποχή. Υπάρχουν οι υποδομές να γίνουν μεγάλα πράγματα αλλά δεν υπάρχει το χρήμα που θα κινήσει την κατάσταση. Η Βαρκελώνη είναι μεγάλη πόλη. Είναι ένα οικονομικό κέντρο. Και, πάνω απ’ όλα είναι σ’ ένα σημείο που μπορείς να είσαι κοντά σε διάφορες χώρες χωρίς να το προσπαθήσεις ιδιαίτερα. Αύριο με τους Oriental Groove έχουμε συναυλία στη Γαλλία. Θα πάω με το αυτοκίνητο. Αν ήμουν στην Ελλάδα θα έπρεπε ν' αλλάξω 200 χώρες για να φτάσω εκεί που θα είχα συναυλία. Αυτή η πόλη, ο χώρος που βρίσκεται με βοηθά πολύ...

 

Η συνέχεια της συνέντευξης με τον Γιάννη Παπαιωάννου θ’ ανέβει μεθαύριο.

 

Con Amparo Sanchez y Transadelica

 

 

Con Yacine & the Oriental Groove

 

 

 

Con Omar Faruk Tekbilek y Asíkides:

 


Deprecated: Function strftime() is deprecated in /home/mystery/public_html/scripts/functions.php on line 373

Deprecated: Function strftime() is deprecated in /home/mystery/public_html/scripts/functions.php on line 374

Ενημέρωση: 07-10-2011 (Δημιουργία: 06-10-2011)