Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!
 
NEWSLETTER
 
| Text size
   

Billboard Greek AirplayΠαπαρίζου Έλενα
Baby It's Over
Billboard Hot 100Carly Rae Jepsen
Call Me Maybe
Billboard 200Linkin Park
Living Things
Dance Club SongsEva Simons
I Don't Like You
MTV Hit ListRihanna
Where Have you Been

The Stone Roses: What the World was waiting for



Της Ιωάννας Κοροπιώτη

 

«Όταν ήρθαν οι Stone Roses όλος ο κόσμος πήρε χρώμα» έλεγε το 2009 στο περιοδικό Q ο Noel Gallagher, γνωστός οπαδός της μπάντας από το Μάντσεστερ, που ανακοίνωσε προχθές την επανένωσή της. Δύο δεκαετίες μετά το δισκογραφικό τους ντεμπούτο, που ακόμη ακούγεται σαν να έρχεται από το μέλλον, οι Stone Roses επιστρέφουν με σχέδια για παγκόσμια περιοδεία αλλά και, γιατί όχι, ένα νέο album. «Για μένα, ο πρώτος μας δίσκος είναι ένας δίσκος των '60s » είχε πει ο Ian Brown για το 'The Stone Roses', «και ο δεύτερος ήταν από τα '70s. Δεν προλάβαμε να κάνουμε έναν δίσκο από τα '80s ». Ίσως τώρα να τους δοθεί αυτή η ευκαιρία.

 

Φήμες για την επανένωσή τους κυκλοφορούσαν συχνά στο παρελθόν, διαψεύδονταν, όμως, πάντοτε, κάνοντας το όλο θέμα να ακούγεται σαν ανέκδοτο τα τελευταία τρία χρόνια, τουλάχιστον. Ο Ian Brown δήλωνε πως «στις μέρες μας, ο κόσμος έχει εμμονή με τη νοσταλγία» και ήταν κατηγορηματικός όταν αρνιόταν την επανένωση της μπάντας: «Μονάχα αν ήμουν ένα βήμα πριν να ζητιανεύω στους δρόμους θα επέστρεφα στους Stone Roses». Την ίδια στάση κρατούσε και απέναντι σε άλλα συγκροτήματα που κυνηγούσαν ξανά τη δόξα του παρελθόντος: «Όλοι τους το κάνουν για τα λεφτά. Εμείς όμως δεν φτιάξαμε αυτή τη μπάντα για να γίνουμε εκατομμυριούχοι. Τη φτιάξαμε επειδή θέλαμε να αλλάξουμε τον κόσμο». Αλλά, εξίσου αρνητικός εμφανιζόταν κατά καιρούς και ο κιθαρίστας John Squire, που τον Μάρτιο του 2009 έγραψε σε ένα από τα έργα του, με αρκετά κυνικό τρόπο: 'Δεν έχω κανέναν απολύτως σκοπό να αμαυρώσω τη μνήμη των Stone Roses'.

 

Δεδομένων όσων σημειώνονται παραπάνω, η επανένωση της μπάντας έμοιαζε να είναι. "The Hardest Thing in the World". Τι άλλαξε και έφερε τα τέσσερα πέτρινα τριαντάφυλλα και πάλι στο μουσικό προσκήνιο; Μπορεί πράγματι οι λόγοι να είναι καθαρά οικονομικοί και να είχε δίκιο ο Shaun Ryder των Happy Mondays, που έδωσε τη δική του ερμηνεία στο σενάριο της επανασύνδεσης: «Τώρα είναι η ιδανική στιγμή. Ο Ian πήρε πρόσφατα διαζύγιο και νομίζω πως η γυναίκα του τον... έγδυσε. Μόνον εάν ο Ian είχε ανάγκη τα χρήματα, οι Stone Roses θα ήταν πάλι μαζί». Δε λέω, ίσως να συμβαίνει και αυτό. Αλλά, στ' αλήθεια τώρα, ποιος νοιάζεται; Η επανασύνδεση των Stone Roses είναι το όνειρο χιλιάδων οπαδών τους και το τελευταίο που θα έπρεπε να μας απασχολεί είναι τα πιθανά οικονομικά αίτια που το έκαναν πραγματικότητα.

 

Από την κυκλοφορία του πρώτου τους ομώνυμου δίσκου το 1989, μέχρι την επίσημη διάλυσή τους το 1996, η ιστορία των Stone Roses είναι γεμάτη πτήσεις και πτώσεις. Ένας αυθεντικός rock'n'roll μύθος, από αυτούς που δε βαριέσαι να λες και να ακούς ξανά και ξανά. Μέσα του κρύβονται όλοι οι λόγοι που μπορούν να κάνουν αυτήν την επανασύνδεση αφορμή για γιορτή.

 

«Παρασύρομαι, κυριολεκτικά, από το πλήθος και τον ενθουσιασμό του[...] Γράφω σαν αυτό να ήταν ένα γράμμα προς τα εγγόνια μου, για να τους πω ότι είδα τους Stone Roses στη Hacienda [...] Οι Stone Roses αξίζουν πολύ περισσότερα από τη δουλειά μου» θα πει μεταξύ άλλων στην κριτική του ο Andrew Collins από το ΝΜΕ, έπειτα από την εμφάνιση της μπάντας στη Hacienda του Μάντσεστερ τον Φεβρουάριο του '89, λίγο πριν κυκλοφορήσουν τον πρώτο τους δίσκο.

 

Με τραγούδια όπως τα "She Bangs the Drums", "I Wanna Be Adored", "Waterfall" και βέβαια με το επικών διαστάσεων "I Am the Resurrection", οι Stone Roses κατάφεραν εύκολα να αγγίξουν την κορυφή. Η προσφορά του παραγωγού John Leckie ήταν καταλυτική σε αυτό. Η συνεργασία τους ξεκίνησε όταν ο Peter Hook αρνήθηκε να αναλάβει την παραγωγή του δίσκου, λόγω φόρτου εργασίας. Η μπάντα απευθύνθηκε στον Leckie και όταν στην ερώτηση «Ποιος είναι ο καλύτερος δίσκος όλων των εποχών;» εκείνος απάντησε «Το 'Forever Changes' των Love», τότε οι τέσσερις φίλοι ήξεραν πως είχαν βρει τον άνθρωπό τους. «Νόμιζαν πως είχαν κάνει τον καλύτερο δίσκο που έγινε ποτέ» θα πει είκοσι χρόνια μετά ο παραγωγός, «Δεν είχαν, όμως, αλαζονεία. Ήταν σαν να το κάνουν για κάποιον ανώτερο σκοπό. Συνεχώς έλεγαν: 'Ο κόσμος θα το λατρέψει'». Και έτσι έγινε. Ο δίσκος είχε μεγάλη εμπορική επιτυχία και ακόμη μεγαλύτερη επιρροή στις μπάντες που ακολούθησαν, όπως οι Oasis, οι Verve, οι Arctic Monkeys και άλλοι.

 

«Ο κόσμος ήταν δικός μας. Στα αλήθεια το είχα πιστέψει» έλεγε ο Ian Brown για την ολοένα αυξανόμενη δημοτικότητα της μπάντας, που επισφραγίστηκε με την ιστορική ζωντανή εμφάνιση στο Spike Island. "On the Sixth Day God created Manchester" ήταν το σύνθημα με το οποίο τους υποδέχθηκαν 27.000 οπαδοί τον Μάιο του 1990 στη συναυλία-ορόσημο για την εποχή, που όμως έμελλε να γίνει η αρχή του τέλους για τους Stone Roses.

 

«Φυσικά δεν ήταν δυνατόν να κρατήσει» γράφει ο πολύς Stuart Maconie στο βιβλίο του φωτογράφου Kevin Cummins. "Manchester; Looking for the Light through the pouring Rain". «Οι Stone Roses έπαιξαν μερικά ιστορικά lives και έπειτα εξαφανίστηκαν. Έγιναν μυθικά πλάσματα μιας άλλης εποχής, αποτελματώθηκαν μέσα από δικανικούς αγώνες και υπέρβαση των ορίων, που τους έριξε σε δημιουργικό λήθαργο».

 

Έπειτα από την κυκλοφορία του δεύτερου δίσκου τους, 'Second Coming', που δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις τεράστιες προσδοκίες του κοινού και των κριτικών, ήρθε μία καταστροφική αποχώρηση της τελευταίας στιγμής από το Glastonbury Festival του 1995. Το τέλος ήταν κοντά. «Είχαμε τα πάντα» δήλωσε πολλά χρόνια μετά ο Ian Brown, «είχαμε υποστήριξη, ταλέντο, αγάπη και τα τινάξαμε όλα στον αέρα».

Αυτή η επανασύνδεση είναι ίσως η ευκαιρία για να γραφτεί ένα happy end στο παραμύθι των Stone Roses. Το σίγουρο είναι πως θα συνεχίσουμε να το ακούμε και να το διηγούμαστε για πολύ καιρό ακόμα. Όσο για τις συναυλίες που έχουν προγραμματίσει για τον Ιούνιο του 2012 στο Μάντσεστερ, ο Liam Gallagher είχε πει πως «ο Ian Brown δε θα 'πρεπε να ανησυχεί για το αν μπορεί να τραγουδήσει, αφού θα το κάνει ο κόσμος για αυτόν». Δε μένει παρά να επιβεβαιωθεί, ή να διαψευσθεί.

 

Trivia

 

* Ο κιθαρίστας και συνθέτης των Stone Roses John Squire είναι επίσης και ζωγράφος.

Αυτός σχεδίασε όλα τα εξώφυλλα για τα albums και τα singles της μπάντας.

 

* Τα κομμάτια από λεμόνι στο εξώφυλλο του ντεμπούτου 'The Stone Roses' δεν είναι παρά μια σαφή αναφορά στις φοιτητικές διαδηλώσεις που έγιναν τον Μάη του '68 στο Παρίσι. Εκεί οι διαδηλωτές χρησιμοποιούσαν λεμόνι για να αντιμετωπίσουν τα χημικά που χρησιμοποιούσαν εναντίον τους οι αστυνομικές δυνάμεις.

 

* Το τραγούδι "For the Glory", που περιλαμβάνεται στον τελευταίο προσωπικό δίσκο του Ian Brown 'My Way', είναι αφιερωμένο στους Stone Roses.

 

* Η μπάντα πραγματοποιούσε μυστικές πρόβες το καλοκαίρι στο Μάντσεστερ.

 

* Για τα 50 χρόνια του ΝΜΕ ο Liam Gallagher και ο Richard Ashcroft επέλεξαν το εξώφυλλο που έκανε ο Kevin Cummins για τους Stone Roses ως ένα από τα πιο αξιόλογα πορτραίτα στη rock'n'roll σκηνή και ως την πιο αντιπροσωπευτική φωτογραφία της γενιάς τους.

 

* Ο μπάσιστας των Stone Roses Gary "Mani" Mounfield, μετά τη διάλυση της μπάντας, έγινε δεκτός στους Primal Scream. Όπως είπε στη συνέντευξη Τύπου, τα μέλη των Primal Scream του έδωσαν τις ευλογίες τους και τον ενθάρρυναν «Να κυνηγήσει το όνειρό του». Να υποθέσουμε, λοιπόν, ότι εάν και εφόσον πραγματοποιηθεί η εμφάνιση των Primal Scream στην Αθήνα, ο Mani δεν θα είναι στο line up...

 

.


Deprecated: Function strftime() is deprecated in /home/mystery/public_html/scripts/functions.php on line 373

Deprecated: Function strftime() is deprecated in /home/mystery/public_html/scripts/functions.php on line 374

Ενημέρωση: 20-10-2011