Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!
 
NEWSLETTER
 
| Text size
   

Billboard Greek AirplayΠαπαρίζου Έλενα
Baby It's Over
Billboard Hot 100Carly Rae Jepsen
Call Me Maybe
Billboard 200Linkin Park
Living Things
Dance Club SongsEva Simons
I Don't Like You
MTV Hit ListRihanna
Where Have you Been

Όλα γύρω αλλάζουνε και πάντα ίδια μένουν



Mπάντες παλιές κι αγαπημένες, μπάντες πασίγνωστες - ή, μήπως, όχι τόσο; Στον κόσμο της μουσικής η μόνη σταθερά είναι η αλλαγή και οι αλλαγές προσωπικού δίνουν και παίρνουν. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, συγκροτήματα που αγαπήσαμε με μια συγκεκριμένη σύνθεση συνεχίζουν την καριέρα τους εδώ και πολλά χρόνια με διαφορετική σύνθεση σε πείσμα ενός κοινού που επιμένει να ζει στο παρελθόν! Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη των Uriah Heep στη χώρα μας θυμόμαστε μερικά κλασσικά συγκροτήματα των οποίων το "πρόσφατο" line-up ξεπερνά σε μακροζωία αυτό που έχει καθιερωθεί στις συνειδήσεις μας ως κλασσικό!

 

Uriah Heep

Oι οπαδοί - νεότεροι και παλαιότεροι - συρρέουν στις συναυλίες τους για να ακούσουν τα κλασσικά τους κομμάτια, κυρίως από την εποχή που το μικρόφωνο κρατούσε ο David Byron και στα πλήκτρα ήταν η εξέχουσα μορφή της μπάντας και βασικός συνθέτης Ken Hensley. Όμως η τωρινή σύνθεση των αγαπημένων Βρετανών μετράει παραπάνω από 15 χρόνια ζωής με συχνότατη παρουσία στη σκηνή αλλά και με αξιόλογη δισκογραφική παρουσία (τον Απρίλιο περιμένουμε τη νέα κυκλοφορία ''Into the Wild''). Σταθερή παρουσία ο Mick Box στην κιθάρα ενώ στο πρόσωπο του Bernie Shaw οι Heep βρήκαν επιτέλους μια αντίστοιχη  παρουσία και πίσω απ΄το μικρόφωνο. Μοναδική αλλαγή στο σχήμα (που περιλαμβάνει τον Phil Lanzon στα πλήκτρα και τον Trevor Bolder στο μπάσο) ο ντράμερ Russell Gilbrook που αντικατέστησε τον Lee Kerslake ο οποίος αποχώρησε για λόγους υγείας το 2007.

 

Deep Purple

Όταν το 1993 ο κιθαρίστας Ritchie Blackmore εγκατέλειπε για δεύτερη φορά το θρυλικό συγκρότημα πολλοί βιάστηκαν να μιλήσουν για το τέλος του γκρουπ. Με μία έξυπνη κίνηση όμως οι Purple στρατολόγησαν τον εξίσου ικανό αλλά τόσο διαφορετικό Steve Morse και κυκλοφόρησαν το εξαιρετικό ''Purpendicular'' που ανανέωσε τον ήχο και την καριέρα τους. Μάλιστα η επιτυχία του ''Sometimes I feel like screaming'' σήμαινε πως ο Morse έγινε δεκτός πια ως ο de facto κιθαρίστας του συγκροτήματος, γεγονός στο οποίο συνέβαλε και η εξαιρετική του απόδοση στη σκηνή! Ακόμα κι όταν ο πολύς Jon Lord αποχώρησε το 2003 και έδωσε τη θέση του στα πλήκτρα στον Don Airey, οι Purple συνέχισαν απτόητοι κι ο κόσμος έδειξε να αγκαλιάζει ένα ακόμα νέο μέλος στη μπάντα!

 

Motorhead

''The Ace of Spaaaades, the Ace of spaaaaades". Στη συνείδηση του κόσμου η σύνθεση που ηχογράφησε αυτό το αριστούργημα είναι η καθοριστική. Στην πραγματικότητα λίγο μετά την επιτυχία του δίσκου ξεκίνησαν οι αλλαγές στην παρέα του Lemmy για να φτάσουμε τα τελευταία χρόνια στον Phil Campbell (μόλις 26 χρόνια στη μπάντα!) και στον δικό μας Μιχάλη Κυριάκο Δελαόγλου - ή Mikkey Dee όπως είναι φυσικά γνωστός - εδώ και 18 χρόνια. Ως τρίο οι Motorhead έχουν κυκλοφορήσει μερικούς από τους καλύτερους δίσκους της καριέρας τους  μέχρι και το πρόσφατο ''The World is Yours'' και πλέον θεωρούνται το ίδιο αγαπητοί όσο και την εποχή των Clarke/Taylor!

 

Savatage

Από τις περιπτώσεις που η αλλαγή ήταν σχεδόν καθολική και επιβεβλημένη. Μετά το θάνατο του κιθαρίστα Chriss Oliva σε τροχαίο ατύχημα σε μια περίοδο μάλιστα που το συγκρότημα  άγγιζε την κορυφή, τα πάντα έμοιαζαν χαμένα. Προκειμένου όμως να τιμήσει  τη μνήμη του αδικοχαμένου αδερφού του ο πρώην τραγουδιστής αλλά παντοτινός συνθέτης και ''καρδιά'' των Savatage Jon Oliva  πήρε την υπόθεση στα χέρια του και με τη βοήθεια του παραγωγού Paul O'Neil γύρισε σελίδα και με μια σειρά εμπνευσμένων concept δίσκων παρουσίασε και καθιέρωσε το νέο πρόσωπο του συγκροτήματος που αγαπήθηκε από παλιότερους και νεότερους οπαδούς. Γι'αυτό, αν και το συγκρότημα είναι στον ''πάγο'', μας χρωστάει  τουλάχιστον έναν ακόμα δίσκο και περιοδεία προτού μας χαιρετήσει οριστικά!

 

Rolling Stones

Κι όμως! Έχουμε συνηθίσει τόσο στη  ετικέτα Jagger/Richards που ξεχνάμε πως όταν η μπάντα ξεκίνησε - αιώνες πριν! - πρωταγωνιστικό ρόλο είχε ο Brian Jones, η μουσική ιδιοφυία του οποίου ήταν καθολικά αναγνωρισμένη. Με τον Mick Taylor που τον αντικατέστησε έγραψαν ίσως τους κλασσικότερους δίσκους τους αλλά ακόμα κι έτσι είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πως ο Ronnie Wood (που πήρε τη θέση του Taylor στα μέσα του '70) δεν αποτελεί ''αυθεντικό'' μέλος της μπάντας! 'Ισως γιατί ταιριάζει άψογα όχι μόνο με τον ήχο αλλά και με το γενικότερο χαρακτήρα των Stones. Δεν είναι τυχαίο πως ο ''νέος'' κιθαρίστας (θέση που είχε προταθεί στον Rory Gallagher!) κυλάει πάνω από τρεις δεκαετίες με τις υπόλοιπες Πέτρες!


Deprecated: Function strftime() is deprecated in /home/mystery/public_html/scripts/functions.php on line 373

Deprecated: Function strftime() is deprecated in /home/mystery/public_html/scripts/functions.php on line 374

Ενημέρωση: 21-03-2011