Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!
 
NEWSLETTER
 
| Text size
   

Billboard Greek AirplayΠαπαρίζου Έλενα
Baby It's Over
Billboard Hot 100Carly Rae Jepsen
Call Me Maybe
Billboard 200Linkin Park
Living Things
Dance Club SongsEva Simons
I Don't Like You
MTV Hit ListRihanna
Where Have you Been

"Σαν γλυπτό του Ροντέν που είχε ζωντανέψει"



 

Του Σπύρου Δήμα

 

Διάβασα την είδηση για τον θάνατο της Suze Rotolo στις 24 του περασμένου Φεβρουαρίου σε διάφορα μουσικά sites και σχεδόν όλα τα κείμενα συνόδευε εκείνη η φωτογραφία που την πέρασε στην αιωνιότητα. Δίπλα στον Bob Dylan, να έχει περάσει σφιχτά τα χέρια της στο μπράτσο του και να κατηφορίζουν ένα δρομάκι του Greenwich Village. Νέα Υόρκη, Φεβρουάριος και πάλι, όμως μισός αιώνας πίσω. 1962. Πρέπει να έκανε κρύο εκείνο το πρωί. Τα δυο παιδιά παίρνουν ζεστασιά από την επαφή των σωμάτων καθώς περπατούν, η έκφρασή τους δείχνει πόσο πλήρεις νιώθουν – όπως οι ερωτευμένοι σ’ αυτήν την ηλικία – τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό….

 

 

Ο φωτογράφος Don Hunstein απαθανάτισε τη στιγμή κι έτσι προέκυψε το εξώφυλλο του επόμενου, δεύτερου άλμπουμ του νεαρού Bob, το περίφημο The Freewheelin' Bob Dylan, που τον καθιέρωσε ως τον σημαντικότερο τραγουδοποιό της γενιά του, και κάθε γενιάς ίσως. Ποια ήταν όμως η Suze;

 

Κόρη Ιταλών κομμουνιστών, γέννημα θρέμμα της Νέας Υόρκης, πήρε όλα τα ερεθίσματα για να αναπτύξει συνείδηση κοινωνικού ακτιβισμού και να αρχίσει να εντρυφεί στην μεγάλη τέχνη. Σε μια folk συναυλία στο Village, τη μποέμικη γειτονιά που είχε κάνει σπίτι της, γνώρισε τον Bob. Ήταν 1961. Εκείνος είκοσι, εκείνη δεκαεπτά.

 

«Όταν τη γνώρισα ήταν σαν να έμπαινα σε μια ιστορία από τις χίλιες και μία νύχτες» γράφει ο ίδιος στο βιβλίο του Chronicles (εκδόσεις Μεταίχμιο).

 

«Η Σούζι κι εγώ περνούσαμε όλο και περισσότερο χρόνο μαζί, και άρχισα να διευρύνω τους ορίζοντές μου… έβλεπα πως ήταν ο δικός της κόσμος και ειδικά η σκηνή του οφ-Μπρόντγουει»

 

 

Ήταν μια καταλυτική συνάντηση για τον Bob, εκείνη ακριβώς τη στιγμή της ζωής του. Η Suze του μετάδωσε το πάθος για την κοινωνική δικαιοσύνη και την πολιτική, και του γνώρισε την ποίηση του Ρεμπώ καθώς και τα έργα του Μπρεχτ. Στα τρία - τέσσερα χρόνια που διήρκεσε η σχέση τους έγραψε τα σημαντικότερα ίσως τραγούδια της καριέρας του (Blowin' In The Wind, Masters Of War, and A Hard Rain's A-Gonna Fall). Σίγουρα αρκετά κομμάτια εκείνης της εποχής έχουν αναφορές στη σχέση τους: "Don’t Think Twice, It’s All Right", "Boots of Spanish Leather",  "Ballad In Plain D" και "Tomorrow Is a Long Time" κ.ά.

 

Όταν ο καθένας τράβηξε το δρόμο του η Rotolo απέφυγε συνεντεύξεις και αναφορές σε εκείνη της τη σχέση. Στο ντοκιμαντέρ του Martin Scorsese, No Direction Home το 2005, μίλησε για τις μέρες της αθωότητας. Λίγα χρόνια μετά δημοσίευσε το βιβλίο της A Freewheelin' Time όπου μίλησε για όλη τη σκηνή και την ατμόσφαιρα εκείνης της εποχής. Χαρακτήρισε τον Dylan ως έναν «ελέφαντα στο δωμάτιο της ζωής μου»

 

Καθώς έψαχνα κάποια παλιά βινύλια του Ντύλαν πριν λίγες μέρες τράβηξα το Freewheelin και έμεινα να κοιτάζω το εξώφυλλο. Τελικά συνειδητοποίησα ότι μέσα στο μυαλό μου αυτό το κορίτσι ήταν το κορίτσι των φοιτητικών μας χρόνων – όχι στο Village, αλλά στην Θεσσαλονίκη, την Αθήνα ή ίσως την Πάτρα. Με ζεστό καφέ, ένα παλιό πικάπ και λίγους δίσκους. Χωρίς να κρυώνουμε καθόλου όσο υπήρχε ένα κορίτσι σαν τη Suze να περπατά δίπλα μας και να μας κρατά έτσι απ’ το μπράτσο….

 

Και ήρθαν στο μυαλό μου κάποιοι στίχοι – όχι από τραγούδι του Dylan – αλλά δεν πειράζει….

 

Now we went walking in the rain

Talking about the pain from the world we hid And there ain't nobody nowhere nohow

Gonna ever understand me the way you did

 

 


Deprecated: Function strftime() is deprecated in /home/mystery/public_html/scripts/functions.php on line 373

Deprecated: Function strftime() is deprecated in /home/mystery/public_html/scripts/functions.php on line 374

Ενημέρωση: 31-03-2011