Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!
 
NEWSLETTER
 
| Text size
   

Billboard Greek AirplayΠαπαρίζου Έλενα
Baby It's Over
Billboard Hot 100Carly Rae Jepsen
Call Me Maybe
Billboard 200Linkin Park
Living Things
Dance Club SongsEva Simons
I Don't Like You
MTV Hit ListRihanna
Where Have you Been

Το κουτί της Πανδώρας



H είδηση έπεσε σαν βόμβα πριν από μερικούς μήνες στα τριχωτά κεφάλια των μεταλλοκέφαλων: "Οι Metallica βγάζουν δίσκο με τον Lou Reed". Aκόμα μεγαλύτερο σοκ ήταν το πρώτο δείγμα γραφής, ονόματι The View, στολισμένο με στίχους που προκαλούσαν καγχασμό. Η κραυγή "Ι am the table", από τα χείλη του James Hetfield, έγινε μεμιάς σημείο αναφοράς και επιχείρημα για όσους ακούνε μουσική με το φτυάρι στα χέρια. "Είμαι τραπέζι, είπατε, κύριος; Ο χειρότερος δίσκος της δεκαετίας". To υπόγειο του Metacritic βρήκε μόνιμο κάτοικο. Δεν είναι και τόσο δίκαιο. Πρώτα πρώτα, πρόκειται για δουλειά περισσότερο του Lou Reed παρά των Metallica. Aυτομάτως, αυτό απαιτεί ανοιχτό μυαλό και εκπαραθύρωση της τετράγωνης λογικής. Οι Metallica δεν είναι παρά η μπάντα που συνοδεύει τις αναζητήσεις του ανήσυχου Λου, με ήχο σκληρό όπως ταιριάζει στο υλικό από το οποίο άντλησε την έμπνευσή του ο αγέλαστος Νεοϋορκέζος. Οπως διάβασα κάπου, δεν είναι απλά το συγκρότημά του, αλλά his bitch, με το συμπάθιο.

 

Το φιλόδοξο Lulu είναι το σάουντρακ μίας αόρατης θεατρικής παραγωγής, του έργου του ελαφρώς σαλεμένου Γερμανού πρωτοεξπρεσσιονιστή Φρανκ Βέντεκιντ. Η διλογία "Λούλου" δεν είναι για ευαίσθητα αυτιά ούτε για εύθραυστες καρδιές. Η φανταστική Λούλου του Βέντεκιντ ήταν χορεύτρια βασανισμένη από την ίδια της τη σεξουαλικότητα, με πολυτάραχη, βίαιη ζωή η οποία εκφυλίστηκε στη φτώχεια και την πορνεία. Ενα από τα αριστουργήματα του βωβού κινηματογράφου, "Το Κουτί της Πανδώρας" του Βίλχελμ Παμπστ με τη Λουίζ Μπρουκς (1929), στηρίχθηκε πάνω στο έργο του Βέντεκιντ. Πολλοί το είδαν, αρκετοί πεφωτισμένοι το χειροκρότησαν, λίγοι το αγάπησαν, ελάχιστοι ένιωσαν την επιθυμία να το ξαναδούν. Το ίδιο ισχύει και για το δίσκο του Lou Reed και των Metallica.

 

Σπανίως ακούγονται σαν να βρίσκονται στον ίδιο πλανήτη ο εμπνευστής αυτής της αλλόκοτης ροκ όπερας με τη μπάντα που ανέλαβε να στηρίξει το όραμά του. Τα φάλτσα φωνητικά του Reed είναι εύκολο να αποξενώσουν τους ανυποψίαστους, όπως και η 10λεπτή διάρκεια πολλών από τα τραγούδια του δίσκου. Είναι, πράγματι, μία εξαντλητική εμπειρία, ποτισμένη με σπέρμα, με αίμα, με ματωμένο σπέρμα.

 

Ωστόσο, ανταμείβει τον επίμονο και υπομονετικό ακροατή με ένα ταξίδι σε έναν κόσμο (και υπόκοσμο) μυστηρίου, σκοτεινό και δυσοίωνο, όπου τίποτε δεν είναι όπως φαίνεται. Σαν το μυαλό του Lou Reed. Ο 69χρόνος χαμαιλέων από το Μπρούκλιν πιστεύει ότι το Lulu είναι έργο ζωής για τον ίδιο.

Δεν πρόκειται για ορθόδοξο ροκ, ούτε βέβαια για χέβι μέταλ. Είναι ένα σύγχρονο Κουτί της Πανδώρας. Σε όσους παρακολούθησαν την καριέρα του Λου, θα θυμίσει ίσως το ακραία επιτηδευμένο και μάλλον ανυπόφορο Metal Machine Music, αλλά στολισμένο με σκόρπιες ευπρόσδεκτες μελωδίες και χτισμένο πάνω σε θεματολογία που θυμίζει πότε το Berlin και πότε το Venus in Furs των Velvet Underground. Eίναι περισσότερο Βερολίνο, παρά Νέα Υόρκη. Περισσότερο μελοποιημένη ποίηση, προκλητική, διεστραμμένη, εθιστική και εντελώς outre, παρά χείρα φιλίας προς το ορθόδοξο χαρντ ροκ των Metallica.

 

Εδώ που τα λέμε, ποιός χρειάζεται άλλο ένα Black Album εν έτει 2011; Ο Λου Ρηντ φορούσε τα μαύρα πολύ πριν βγουν οι Μετάλλικα από το μεταλλικό τους αυγό.

.

.


Deprecated: Function strftime() is deprecated in /home/mystery/public_html/scripts/functions.php on line 373

Deprecated: Function strftime() is deprecated in /home/mystery/public_html/scripts/functions.php on line 374
Ενημέρωση: 20-11-2011