Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!
 
NEWSLETTER
 
| Text size
   

Billboard Greek AirplayΠαπαρίζου Έλενα
Baby It's Over
Billboard Hot 100Carly Rae Jepsen
Call Me Maybe
Billboard 200Linkin Park
Living Things
Dance Club SongsEva Simons
I Don't Like You
MTV Hit ListRihanna
Where Have you Been

I’ve been away for a while but I hope to come back soon



“I’ve been away for a while but I hope to come back soon”. Phil Ochs

 

Δεν έχω συνηθίσει να μην τηρώ τα deadlines μου αλλά υπάρχουν κάποιες στιγμές στην ζωή του ανθρώπου που έχει ανάγκη να σωπαίνει. Αφού ευχαριστήσω την διεύθυνση του Billboard Greece για την ανοχή της στην απουσία μου από το Δευτεριάτικο ραντεβού μας το οποίο από δω και στο εξής θα είναι σταθερό, ας πούμε, λοιπόν, πως ήμουν, π.χ., σε κλινική αποτοξίνωσης.

Όπως, απ’ ότι φαίνεται, ξαναπηγαίνει η αγαπημένη μας Amy Winehouse αφήνοντας Τούρκους και Έλληνες στα κρύα του λουτρού.

 

 

 

 

Παρακολουθώ με φρίκη την κανιβαλιστική φιέστα που έχει στηθεί γύρω από την ξεχαρβαλωμένη Amy Winehouse. Managers, agents, δικηγόροι, συγγενείς και γκόμενοι  προσπαθούν μάταια να την κρατήσουν στα πόδια της με απεχθή, πάντα, κίνητρα. Διότι η Amy δεν είναι η καταραμένη  μπλουζίστρια που  αργοπεθαίνει στην μικροσκοπική σκηνή ενός χαμαιτυπείου αλλά μια ψηφιακή καρικατούρα της που ξερνάει pixels σε αρένες και στάδια. Δεν χρειάζεται να έχεις ζήσει στα παρασκήνια της μουσικής βιομηχανίας για να καταλάβεις πως πρόκειται για ένα κουκλοθέατρο ενηλίκων που παράγει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.  Μόνο που η μικρή κουκλίτσα έχει αρχίσει να φέρεται κάπως περίεργα εδώ και πολύ καιρό. Πόδια και χέρια κάνουν σπασμωδικές κινήσεις, καμμιά φορά το κεφάλι της στριφογυρνάει 180 μοίρες και δαγκωνει με λύσσα τις κλωστές της. Κανένα πρόβλημα.  Τώρα θα παρουσιάσουμε ένα freak show.

 

Από την άλλη το κοινό, οι  ανώνυμοι ανθρωποφάγοι που παίρνουν, επιτέλους, την εκδίκηση τους απέναντι στους ξεχωριστούς  βρίσκοντας ένα άλλοθι για την μετριότητα τους και την ατολμία τους.  Είναι γνωστό πως η Amy δεν μπορεί να δώσει συναυλίες. Το μόνο που ενδιαφέρει τον tour manager είναι να βρίσκεται επί σκηνής για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ώστε να μην κατηγορηθεί για παραβίαση συμβολαίου.  Ε, λοιπόν, μην πας να την δεις ρε φίλε. Τι κάθεσαι και  κατουράς στους τοίχους των φόρουμ-τόσο πολύ την αγάπησες;  Από τι νιώθεις, ακριβώς, προδομένος;  Είμαι, άραγες, ο μόνος που, πίσω από αυτό τον αχταρμά συμπόνοιας και φθόνου, βρίσκεται συγκεκαλυμένος ο κανιβαλισμός των «κανονικών» ανθρώπων;

 

Και, επιτέλους, κύριε Moby, κάποιοι άνθρωποι ΔΕΝ θέλουν το καλό τους. Αν πραγματικά θες το καλό της, παράτα τα tweets και πήγαινε, αν έχεις τα αρχίδια, να της συστηθείς.  Γκε γκε;

 

 

 

 

Όπως έλεγε και ο Frank Ζappa, We Are Only In It For the Money.   Το τρίτο άλμπουμ του Frank Zappa και των Mothers of Invention που κυκλοφόρησε το Μάρτιο του 1968. Το εξώφυλλο του ήταν μία παρωδία του artwork του Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band των Beatles.

Το κολάζ του πρωτότυπου με την συνύπαρξη εμβληματικών φιγούρων της τότε αντικουλτούρας  αποκωδικοποιημένο και αποσυναρμολογημένο μέσα από την καυστική ματιά του ιδιοφυούς αντικομφορμιστή δημιουργού...

Φανταστείτε  κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα του σήμερα. Πχ, τον Κραουνάκη με την Κατσαρόλα του αγκαζέ με τον Δημήτρη Κολλάτο και τον Γιάννη Κότσιρα να φιλάει στο στόμα τον Θόδωρο Αγγελόπουλο.

Όλοι τους αγανακτισμένοι, βεβαίως, βεβαίως.

 

 

 

 

Με όλα αυτά θυμήθηκα και εκείνο το ιδιοφυές εξώφυλλο των Beatles για το άλμπουμ  Yesterday & Today που κυκλοφόρησε η Capitol Records  αποκλειστικά στην αγορά των ΗΠΑ και του Καναδά, σαν σήμερα, στις 20 Ιουνίου το 1966 (τρέμε Πετρουλάκη!).

Ανάθεμα και αν ξέρω τι στο διάολο σκεφτόντουσαν τα Σκαθάρια όταν φωτογραφήθηκαν σε  ένα κρεοπωλείο κρατώντας διαμελισμένα βρέφη (προφανώς θα ήταν πολύ λιώμα) αλλά, στο πέρασμα του χρόνου, η συγκεκριμένη αυτή φωτογραφία απέκτησε διαστάσεις πολύ μεγαλύτερες από ένα σόκιν αυτοσαρκαστικό αστείο που χλευάζει την clean cut εικόνα του συγκροτήματος. Πρόκειται, αναμφισβήτητα, για μία από τις πλέον εύστοχες κριτικές παρεμβάσεις στην καταναλωτική ποπ κουλτούρα μας. Και, αναμφισβήτητα, η πολιτική είναι ομόκεντρη με την ποπ κουλτούρα.  Για τους ίδιους τους Beatles  η συγκεκριμένη φωτογραφία ήταν το σχόλιο τους για τον πόλεμο του Βιετνάμ.

 

Στο πέρασμα του χρόνου αναδεικνύεται σαν ένα εικαστικό δρώμενο για το μακελειό της πολιτικής οικονομίας του θεάματος.

 

 

 

 

 

Καλή μας όρεξη.

ntridis@yahoo.com


Deprecated: Function strftime() is deprecated in /home/mystery/public_html/scripts/functions.php on line 373

Deprecated: Function strftime() is deprecated in /home/mystery/public_html/scripts/functions.php on line 374
Ενημέρωση: 19-06-2011