Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!
 
NEWSLETTER
 
| Text size
   

Billboard Greek AirplayΠαπαρίζου Έλενα
Baby It's Over
Billboard Hot 100Carly Rae Jepsen
Call Me Maybe
Billboard 200Linkin Park
Living Things
Dance Club SongsEva Simons
I Don't Like You
MTV Hit ListRihanna
Where Have you Been

TELL ME EASTER’S ON FRIDAY



…ή μάλλον μη μου πεις τίποτα, ξέρω…Διανύουμε τις ημέρες του Αγίου των Χριστιανών Πάσχα, το οποίο μπορεί να σημαίνει πολλά διαφορετικά πράγματα σε πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους. Για ορισμένους, για παράδειγμα, ίσως σημαίνει το τέλος μιας μακράς νηστείας σαράντα ημερών και την κορύφωσή της με την Aνάσταση του Κυρίου και του θρησκευτικού συναισθήματος. Για άλλους πάλι είναι πιθανώς μια μικρή περίοδος ανάπαυλας, ένα μικρό διάλειμμα πέντε ημερών που συνοδεύεται από μία απόδραση από την πόλη αν είναι τυχεροί, με μπόλικο φαγητό και δίχως όρια ξενύχτια και διασκέδαση. Κι αυτές είναι μόνο δύο από τις οπτικές γωνίες του…

 

Σκεφτείτε πόσες περισσότερες θα έχουν να προτείνουν οι ροκ καλλιτέχνες μέσα από τη δουλειά τους. Πράγματι, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που η λέξη Easter κόσμησε τίτλους δίσκων και τραγουδιών στον απέραντο κόσμο της ροκ μουσικής. Κατ’ αρχήν ας ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι έχει υπάρξει και συγκρότημα με το όνομα αυτό, στο οποίο μάλιστα έχει χρηματίσει μέλος και ο Mike Ness των Social Distortion! Αυτό συνέβη την τριετία 1986-8 και για το φερώνυμο ντεμπούτο τους του 1987. Το σχήμα είχε έντονα θρησκευτικό προσανατολισμό, κάτι που έχει αρνηθεί ο Ness για τη δουλειά του γενικότερα, παρότι οι στίχοι του κάνουν ό,τι μπορούν να δηλώσουν το αντίθετο. Το γκρουπ κυκλοφόρησε δύο ακόμη άλμπουμ αρκετά χρόνια αργότερα, τα Happy Easter το 2007 και Molt την αμέσως επόμενη χρονιά.

 

 

Με τη λέξη Easter βέβαια έχουμε συνδέσει αυτόματα την Patti Smith και τον ομώνυμο δίσκο της του 1978. Πρόκειται για το άλμπουμ που κάποτε βρισκόταν σε κάθε δωμάτιο όπου γινόταν πάρτι, μόνο και μόνο για να παιχτεί κάποια στιγμή το κλασικό της κομμάτι Because The Night, που είχε γράψει παρέα με τον Bruce Springsteen και αποτέλεσε την μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας της. Εκείνο ακόμα που όλοι θυμούνται επειδή τους υπενθύμιζε με την εικόνα του εξωφύλλου του πως οι γυναίκες μπορούν να είναι υπέρ του δέοντος ελκυστικές ακόμη κι αν δεν καταφεύγουν στις ανυποχώρητα θηλυκές φροντίδες ομορφιάς όπως το ξύρισμα της μασχάλης…Η ποιήτρια και ροκ περσόνα Patti Smith έπαιζε εμφανώς το παιχνίδι με τους δικούς της κανόνες και κατέγραφε τη γοητεία των βρώμικων δρόμων της Νέας Υόρκης της δεκαετίας του ’70 με μία μοναδική λυρική ματιά. Πέρα από τη μουσική της και τους στίχους της, μας έδωσε μερικές επιπλέον εικόνες με το περυσινό της αυτοβιογραφικό βιβλίο Just Kids, ενώ ακόμη πιο πρόσφατα, στην αγορά βγήκε ένα ακόμη βιβλίο, φωτογραφικό αυτή τη φορά, με τίτλο Patti Smith 1969 – 1976 της Judy Linn που καταγράφει με αποκλειστικές φωτογραφίες τις άγριες ημέρες της ζωής της. Ανάμεσά τους και πιπεράτες τόπλες πόζες, επειδή πολύ απλά δεν την ενδιέφερε ή επειδή την παρέσυρε το ερωτικό παιχνίδι με τον καρδιακό της φίλο Robert Mapplethorpe που επίσης εμφανίζεται στα αποκλειστικά αυτά ενσταντανέ…Τέλος, δεν χρειάζεται να τονίσουμε ότι ο τίτλος Easter δεν πηγάζει από κάποιο έντονο δικό της θρησκευτικό συναίσθημα. Ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για εκείνη που έγραψε ότι «ο Ιησούς πέθανε για κάποιου τις αμαρτίες, μα όχι τις δικές μου»!

 

Τον ίδιο τίτλο έδωσε κι ένα πολύ ενδιαφέρον μετα-hardcore σχήμα από την Αμερική, οι These Arms Are Snakes, στο δεύτερό του άλμπουμ του 2006. Αντίστοιχα, την λέξη Easter χρησιμοποίησαν για τίτλο τραγουδιού μια μικρή στρατιά από συγκροτήματα και καλλιτέχνες διαφορετικών ηχητικών τεχνοτροπιών, από τους Γάλλους prog rock πειραματιστές Art Zoyd μέχρι τον Αμερικανό συνθέτη / τραγουδιστή Joe Henry κι από τους σύγχρονους και συγχωριανούς των Nirvana grungeάδες Love Battery μέχρι τους νέο-progressive Μarillion.

 

Αν θελήσουμε να εξερευνήσουμε τα τραγούδια που χρησιμοποιούν το Πάσχα σαν συνθετικό του τίτλου τους, τότε το πράγμα ευνόητα ξεφεύγει λίγο. Αλλά ας δούμε ενδεικτικά κάποια:

 

Το Easter Parade αποτελεί ένα από τα κλασικότερα κομμάτια που περιέχει το εθνικό Αμερικανικό ανθολόγιο και το έχει γράψει ο Irving Berlin, έχει γνωρίσει δε ερμηνείες από δεκάδες τραγουδιστές, ανάμεσά τους τον Bing Crosby, την Judy Garland και τον Fred Astaire στην ομώνυμη εμπνευσμένη από το τραγούδι ταινία, τη Sarah Vaughan, τον Fats Domino, τον Oscar Peterson και τον …Liberace! Τον ίδιο τίτλο χρησιμοποίησαν όμως και οι Blue Nile για ένα δικό τους κομμάτι που μπορεί να βρει κανείς στο ντεμπούτο τους A Walk Across The Rooftops. Το …λιγότερο σκληρά εργαζόμενο γκρουπ στην ιστορία της μουσικής (τέσσερα άλμπουμ έχουν κυκλοφορήσει από το 1981 που σχηματίστηκαν, συνεχίζουν δε να υφίστανται κανονικά μέχρι και σήμερα!) εντυπωσιάζει εδώ με το πώς λέει τόσα πολλά κάνοντας χρήση τόσο λίγων ενορχηστρωτικών στοιχείων (μονάχα φωνή, πιάνο και ολίγα ηλεκτρονικά για τη δημιουργία μιας ατμοσφαιρικής πλάτης), όσο και με την τελειότητα του ήχου τους (ο δίσκος είχε βγει στην ετικέτα Linn Records, παρακλάδι της ομώνυμης εταιρίας παραγωγής στερεοφωνικών μηχανημάτων!). Και συνθετικά δεν πάει πίσω, εξ ου και η Rickie Lee Jones επέλεξε κάποτε να το διασκευάσει.

 

 

Μετά το μνημειώδες ντεμπούτο τους The Psychedelic Sounds Of…, οι Τεξανοί 13th Floor Elevators συνέχισαν με το Easter Everywhere, το οποίο μπορεί να μην έχει μείνει στην ιστορία ως ισάξιο του προκατόχου του, είχε πάντως κι εκείνο κάποια πολύ δυνατά κομμάτια σαν τα She Lives (In A Time Of Her Own) και I’ ve Got Levitation. Αυτό το τελευταίο μάλιστα διασκεύασε ο Julian Cope στη δεύτερη πλευρά του σινγκλ World Shut Your Mouth από το δίσκο του St Julian του 1987, κι όχι μόνο αυτό, την αμέσως επόμενη χρονιά και στο άλμπουμ My Nation Underground έγραψε και ο ίδιος ένα κομμάτι με τίτλο Easter Everywhere, σαν φόρο τιμής προφανώς στη μπάντα του πρόσφατα περαστικού κι από τα μέρη μας Roky Erickson (αν και δεν ακολούθησε κάποια ψυχεδελική συνταγή στην παραγωγή του αλλά τον άνοστο ψευδο-ηλεκτρονικό-ποπ ήχο της εποχής που του έδωσε ορισμένους εμπορικούς πόντους).

 

Ο ταλαντούχος τραγουδοποιός Ben Christophers μας μίλησε για το Easter Park το 2001 μέσα από το δεύτερό του άλμπουμ Spoonface, ένα εξαιρετικό δείγμα μιας γραφής ιδιοσυγκρασιακής που όμως τον κρατάει καθηλωμένο στην αφάνεια εδώ και χρόνια. Οι Sol Invictus πάλι τραγούδησαν για το Black Easter, αλλά τι άλλο θα μπορούσαμε να περιμένουμε από δαύτους; Ο «Θείος» Frank Zappa είπε τα δικά του στο Watermelon On Easter Hay, ενώ ολοκληρώνουμε – σχεδόν – με το Easter Song, που έδωσαν σαν τίτλο σε κομμάτια τους αταίριαστοι μεταξύ τους καλλιτέχνες όπως οι εκκεντρικοί Residents, η αξιολάτρευτη indie Θεά Cath Carroll και οι «θαμώνες» του Café Del Mar, A Man Called Adam.

 

 

Το κορυφαίο όμως όλων αυτών τραγούδι έρχεται από την αυγή της δεκαετίας του ’80, το 1981 πιο συγκεκριμένα και τον κατάλογο της ανεξάρτητης ετικέτας Situation Two. Υπεύθυνο ένα ντουέτο που όσο λειτούργησε με φουλ τις μηχανές, έγραψε μερικές από τις πιο προοδευτικές και εκτυφλωτικά εμπνευσμένες μουσικές που ακούσαμε ποτέ. Η οργανική ευφυΐα του Alan Rankine και η βαθιά αισθαντική ερμηνεία του Billy Mackenzie μας έδωσαν μυριάδες σκοτεινά ηλεκτρονικά διαμάντια, και το Tell Me Easter’s On Friday είναι μονάχα ένα απ’ αυτά. Ταιριάζει όμως περίφημα με την περίπτωσή μας και το βλέπουμε ως μία τέλεια αφορμή / δικαιολογία για να χαθούμε ξανά στην στροβιλιστική μέθη της μουσικής τους. Δεν ξέρω αν αποτελεί το τέλειο σάουντρακ για τις ημέρες αυτές, θα μπορούσε όμως αν του δώσετε την ευκαιρία (κι αν ο καιρός βοηθήσει στέλνοντας τα βαρύτερά του σύννεφα…). Καλά να περάσετε σας εύχομαι τις ημέρες που έρχονται!

 


Deprecated: Function strftime() is deprecated in /home/mystery/public_html/scripts/functions.php on line 373

Deprecated: Function strftime() is deprecated in /home/mystery/public_html/scripts/functions.php on line 374
Ενημέρωση: 21-04-2011