Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!
 
NEWSLETTER
 
| Text size
   

Billboard Greek AirplayΠαπαρίζου Έλενα
Baby It's Over
Billboard Hot 100Carly Rae Jepsen
Call Me Maybe
Billboard 200Linkin Park
Living Things
Dance Club SongsEva Simons
I Don't Like You
MTV Hit ListRihanna
Where Have you Been

Lost – οι αγνοούμενοι της σημερινής δισκογραφίας / episode 4 (last): Ήρωες



Η δυτική κουλτούρα έχει στηρίξει μεγάλο μέρος της επιρροής της σε ήρωες και ινδάλματα. Ήρωες αληθινοί ή πλαστοί, αυθεντικοί ή κίβδηλοι, δημιουργήματα μιας ταραγμένης πραγματικότητας ή μιας συγκεχυμένης φαντασίας ή ακόμα ενός marketing project. Δεν έχει σημασία. Αυτό που μένει είναι ότι αυτοί οι ήρωες διαμόρφωσαν την εξέλιξη.

 

To rock ‘n’ roll, ως γνήσιο παιδί αυτής της κουλτούρας, δεν μπορούσε να μην έχει τους δικούς του. Elvis, Jerry Lee, Jim Morrison, Janis Joplin, Jimi Hendrix, John Lennon, Syd Vicious, Kurt Cobain… Κατά μία τραγική ειρωνεία ή ως αποτέλεσμα ενός αδίστακτου marketing όλοι ή, έστω οι περισσότεροι, ήρωές του είναι νεκροί, συντεθλιμμένοι από το βάρος του ίδιου τους του μύθου ή του συστήματος που εκούσια ή ακούσια τους μετέτρεψε σε οχήματά του.

 

Εξάλλου, οι ήρωες εδώ είναι τα «παιδιά της διπλανής πόρτας» που, ηθελημένα ή άθελα βρέθηκαν πάνω από τα κρεβάτια εκατομμυρίων παιδιών και εφήβων, εκεί που άλλοτε ήταν κάποιες οικογενειακές στιγμές ή ένα πτυχίο ή μία νεκρή φύση ή μία καλλίπυγος κυρία ή, ακόμα περισσότερο, ένα εικόνισμα.

 

Η φωτογραφία του John Lennon είναι το ίδιο δημοφιλής με αυτή του Τσε και συχνά–πυκνά τη συναντούσες δίπλα του. Ο Lennon, προκαλώντας θύελλα διαμαρτυριών, είχε πει ότι οι Beatles είναι μεγαλύτεροι (δημοφιλέστεροι) από τον Ιησού. Και, σχεδόν, είχε δίκιο… Ένας αφρικανός, ένας κινέζος, ένας άραβας μπορεί να μην γνώριζε τον Ιησού, αλλά να γνώριζε τα σκαθάρια, ακόμα και με αρνητικό τρόπο. Η μητέρα μου έλεγε να «κουρεύομαι σαν τους Beatles», οι «μακρυμάλληδες» ήταν Beatles στο μυαλό των μεγαλύτερων…

 

Αυτοί οι ήρωες πλέον απουσιάζουν. Τελευταίος ο αυτόχειρας Kurt Cobain οριοθέτησε το τέλος μιας εποχής ή, ίσως, και την κυριαρχία ενός συστήματος που τρώει τα παιδιά του. Η μάχη χάθηκε; Πάντως, για είκοσι χρόνια οι μόνοι ήρωες είναι καρικατούρες. Και σήμερα, στην εποχή της τεχνολογίας και του Internet, του i-pad, του i-phone οι ήρωες είναι δημιουργοί μεγάλων πολυεθνικών εταιριών όπως ο Steve Jobs, του οποίου τη συνεισφορά δεν ακυρώνουμε, αλλά βάλτε τον δίπλα στον Che και τον Lennon και εξάγετε τα δικά σας συμπεράσματα.

 

j.florakis@billboardgreece.com

 

active sonar

10 τραγούδια για φανταστικούς ήρωες της δυτικής κουλτούρας που μας συντροφεύουν από τα παιδικά μας χρόνια…

 

Laurie Anderson – O Superman (1981): η Laurie Anderson δεν ήταν καινούρια όταν κυκλοφορούσε ένα από τα πιο παράξενα top 10 τραγούδια (Νο 2 στη Μ. Βρετανία). Από τη δεκαετία του ’60 ήδη έδινε ακραίες art performances. Όμως, έγινε γνωστή στα 34 της με το O Superman, μία τρόπω τινά διασκευή της άριας Ô Souverain, ô juge, ô re του Jules Massenet από την όπερα Le Cid. Μία σύνθεση φτιαγμένη πάνω σε ένα πρωτότυπο βιολί δικής της έμπνευσης με μαγνητοταινίες αντί χορδών!

 



Donovan - Sunshine Superman (1966): Γραμμένο για τη μέλλουσα σύζυγό του, Linda Lawrence, αυτό το pop-folk διαμάντι έφτασε στο Νο 1 του Billboard Hot 100 και το Νο 2 του βρετανικού chart. Εδώ, στην πιο πρόσφατη εκτέλεσή του, τον Ιούνιο του 2011 στο Royal Albert Hall με τον Jimmy Page στην κιθάρα (που μαζί με τον έτερο Zeppelin, John Paul Jones συμμετείχαν και στην αυθεντική ηχογράφηση), αλλά και τον θρυλικό folk τραγουδοποιό και επί μακρόν συνεργάτη του σκοτσέζου μουσικού, Shawn Phillips. Πρόσφατα, ο Donovan αποκάλυψε ότι όταν πήγε Νο 1 βρισκόταν σε κάποιο ελληνικό νησί απένταρος και για να γυρίσει πίσω πούλησε σε ένα έλληνα ταβερνιάρη το master αντίτυπο της ηχογράφησης!

 



Flaming Lips – Waiting For A Superman (1999): Ένα από τα καλύτερα τραγούδια της δεκαετίας του ’90 από ένα «παράξενο» συγκρότημα με ιδιαίτερη συμπάθεια στα εκτός πλανήτη πλάσματα.

 



Prince – Batdance (1989): Γραμμένο για τις ανάγκες της ταινίας του Tim Burton από τον σπουδαιότερο μουσικό της δεκαετίας του ’80. Τέταρτο Νο 1 για τον Prince και, ίσως, η μόνη φορά που ο Jack Nicholson (πρωταγωνιστής ως Joker –τι άλλο;- στην ταινία) ακούει τη φωνή του σε ένα τραγούδι.

 



Crash Test Dummies - Superman's Song (1991): Πρώτη επιτυχία των καναδών και προφητική. Το τραγούδι μιλούσε για το θάνατο του θρυλικού ήρωα και ένα χρόνο μετά η εταιρία DC Comics κυκλοφόρησε την ιστορία με τον θάνατο του σπουδαιότερου σούπερ ήρωα.

 



Suicide – Ghost Rider (1977): Είναι μόλις 1997 και ο Alan Vega γράφει αυτό το πρωτοποριακό θορυβώδες διαμάντι για τον αγαπημένο του ήρωα κόμικ που πλέον έγινε και ταινία με πρωταγωνιστή τον Nicolas Cage.



3 Doors Down – Kryptonite (2000): Από τα δημοφιλέστερα ροκ τραγούδια της περασμένης δεκαετίας. Οι 3 Doors Down μιλούν για το μοναδικό πράγμα που μπορούσε να αποδυναμώσει τον Superman.



U2 – Boy Falls From The Sky (2010): Από τα πιο πρόσφατα τραγούδια για έναν αγαπημένο σούπερ ήρωα. Γραμμένο για τις ανάγκες του μιούζικαλ Spider-Man: Turn Off The Dark. Εδώ, ερμηνευμένο από τον πρωταγωνιστή, Reeve Carney, που ακούγεται ότι θα υποδυθεί και τον Jeff Buckley σε μία επικείμενη κινηματογραφική παραγωγή.

 



The Cure – Lullaby (1993): Ο Robert Smith θυμίζει εδώ τη φιγούρα του Ψαλιδοχέρη, αλλά τραγουδά για τον Spiderman που τον καλεί σε δείπνο. Μεγάλη επιτυχία για τους Cure που τους εισήγαγε στη δεύτερη δεκαετία ζωής τους με θριαμβευτικό τρόπο.

 



Black Sabbath – Iron Man (1968): Μία πιο σκοτεινή εκδοχή του γνωστού ήρωα από τους ανθρώπους που εφηύραν το heavy metal. Ταυτόχρονα, ένα από τα πιο κλασικά ροκ κομμάτια όλων των εποχών.

 


Deprecated: Function strftime() is deprecated in /home/mystery/public_html/scripts/functions.php on line 373

Deprecated: Function strftime() is deprecated in /home/mystery/public_html/scripts/functions.php on line 374
Ενημέρωση: 13-10-2011